PDA

View Full Version : 14Mz's loosing stick center?


tchavei
09-03-2007, 04:33 AM
Hi

I just noticed this today at the field. One of my friends 14Mz was showing under AFR(D/R) 2% on ail and 1.5% on elev while the stick was at the center. I found that kinda odd so I created a new model and hid right stick kept off at those values. I went to my own 14mz and aileron is showing %0 but rudder is showing -0.5% and elevator is showing 1.5%.

I asked for a fellows 14mz and his was perfect on rudder but was showing -0.5% deviation on elevator and 1.5% on aileron. I still need to check a 4th 14mz we have here but I'm sure it will be off too.

What the heck is going on? I'm sure mine were dead center a few months ago when I setup another bird. Are the pots starting to wear out? Is there any fix for this like recalibrating the sticks? I wouldn't like to send it back for service right now

What are your experiences about this? And most importantly, how can I calibrate the sticks? I saw a thread about the 12Mz but does it work with the 14Mz too?

Tony

tchavei
09-03-2007, 07:13 AM
I managed to calibrate the sticks but I had to downgrade the software, calibrate with the 14mz utility, update again and restore the models from the CF just in case something got screwed up.

Oh well, at least its all dead 0% now. I do need to check functions before going to the field just in case...


Tony

RCfan
09-03-2007, 10:19 AM
Seems to be a common occurance with the 14MZ; mid-stick getting miscalibrated. I've had these issues from almost day 1 on two separate radios. If not for the leaked calibration utility, it would require many trips to the shop. An alternative, one that I used for several months before I found the calib tools, is to setup your curve so around +/-4% the curve is flat (you'll need to use a multi-point one to do this). The calib. error isn't really a big deal when flying, though, just a nuisance.