Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > BeastX FBL System


BeastX FBL System BeastX FBL Flybarless System Software and Hardware Support


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-06-2011, 11:01 PM   #41
ahahn
Registered Users
 

Join Date: Aug 2010
Location: Chicago 'burbs
Default

Thanks guys, I did get V3 installed from my Mac (OS10.6.8).

Of course a simple readme would have been nice from BeastX.

But for any Mac guys, at the risk of repeating (it is similar to the Windows install), what I did was go to http://beastx.com/service_software.html
1) Download anyone of the three Firmware version 3.0 (doesn't matter which one, the Mac will expand any compressed file into the xxx.upd version.
2) Download from the third section the BeastX Update Bundle for Mac. This will make a BeastXSoftwareBundle.dmg to your download folder. It may selfmount on the desktop, but I had to double click it.
3) Drag (as it shows) the BeastXUpdater.app to the Applications folder.
4) Then double click the SiLabsUSBDriverDisk.dmg. This will open another mounted disk image. You can read the releaseNotes, but basically just double click the "Silicon Labs USB Driver Installer.mpkg" icon. This will launch an installer for the USB dongle. Just follow the directions (I just chose all the default choices), but you will have to reboot after it installs.
5) once it reboots, then go to the application folder and launch the BeastXUpdater.app.
6) Plug in the Dongle to a USB port, and then select the USB port in the top drop down menu.
7) Then I connected the microBeast to the dongle cable (system port on microBeast), and put in a standard receiver battery into the "ELE" port. This lit up the lights on the microBeast (this was all new to me as mine just came yesterday and was fresh out of the box (with V2 firmware). In the lower section of the BeastX Updater window, I clicked refresh, and saw that the microBeast version showed up--a little confidence building, as it meant I was talking to the microBeast.
8) The in the middle section, I clicked the Open File button, and navigated to the firmware file I downloaded in (1). The section then shows the app and data version. You should see 1.X for the Target Hardware version, 3.0 for the Application version, and 6.1 for the data version (obviously these will be different when newer versions come out!).
9) Hit the "Start update" at the bottom. When it finishes, hit the "Refresh" button, and you should see the Application version now 3.0!

Congratulations---you did it.

Now I am not sure what the Micro Settings download is (between the firmware and the upload app). According to the Web page, you can't set settings yet with v3.0, but here it is. I opened it up, but didn't try to do anything with it.
ahahn is offline        Reply With Quote
Old 12-27-2011, 07:32 PM   #42
wall
Registered Users
 
Posts: 160
 
My HF Map location
Join Date: Sep 2008
Location: North Carolina
Default

Just updated my BeastX. I could not get updater to see my BeastX until I....

Powered up BeastX with a reciever pack with USB iterface connected to the Heli..
Then when I plugged USB into PC,, autodetected and updated..
Hope this helps somone..
__________________
AMA # 927862
Trex 500 FBL esp Kontronik Jive 80LV / Scorpion 1600kv - JR 3517mg cyclic - BeastX / Futaba BLS 257- Compass Tracx FBL head
JR9303tx / AR7600rx
wall is offline        Reply With Quote
Old 01-04-2012, 09:39 AM   #43
Azalin
Registered Users
 
Posts: 2,793
 
My HF Map location
Join Date: May 2010
Location: Turkey
Default

Quote:
Originally Posted by wall View Post
Just updated my BeastX. I could not get updater to see my BeastX until I....

Powered up BeastX with a reciever pack with USB iterface connected to the Heli..
Then when I plugged USB into PC,, autodetected and updated..
Hope this helps somone..
I'll use this way to update my BeastX today.

Thanks
__________________
Suat
Trex 700 Gasser
FBL | HeliBug HB7-RC 17T | Silverline V-Bar| TRM VX290TT | SG | RJX Gas muffler (modded)
Trex 600 Gasser FBL | HeliXHeli conv. | OS GT15HZ | iKon | Homemade onboard generator
Azalin is online now        Reply With Quote
Old 01-04-2012, 09:46 AM   #44
lcc014
Registered Users
 

Join Date: May 2011
Location: Boston, USA
Default

Quote:
Originally Posted by wall View Post
Just updated my BeastX. I could not get updater to see my BeastX until I....

Powered up BeastX with a receiver pack with USB interface connected to the Heli..
Then when I plugged USB into PC,, auto-detected and updated..
Hope this helps someone..
I did the similar steps excepted no connection to any heli, just RX pack to BeastX and then USB between laptop (XP) and Beast X. USB was auto-detected by XP and update without any issue.
__________________
Nano CPx, Hirobo Quark
250 SE, Pro Upper Frame, Talon25, KDE, KST215, DS95i, Mini Vbar
450 Pro (6s), KDE, Lynx, Tarot, RJX, YEP40, KST215 & 515, SK540
465 (6s), Align DFC, HW50AV3, KST315 & 8910A+, SK720BE
Warp 360, Scorp 1360KV
lcc014 is online now        Reply With Quote
Old 01-04-2012, 12:28 PM   #45
Azalin
Registered Users
 
Posts: 2,793
 
My HF Map location
Join Date: May 2010
Location: Turkey
Default

Updated using wall and lcc014's way.

Thanks.
__________________
Suat
Trex 700 Gasser
FBL | HeliBug HB7-RC 17T | Silverline V-Bar| TRM VX290TT | SG | RJX Gas muffler (modded)
Trex 600 Gasser FBL | HeliXHeli conv. | OS GT15HZ | iKon | Homemade onboard generator
Azalin is online now        Reply With Quote
Old 02-18-2012, 04:20 PM   #46
BLAZE86DUBZ
Registered Users
 

Join Date: Jan 2008
Location: waterbury ct
Default

i keep getting a error insufficent priviliges when i try to install the driver im running win7 64 bit
BLAZE86DUBZ is offline        Reply With Quote
Old 02-20-2012, 10:41 PM   #47
fishboy77
Registered Users
 
Posts: 893
 
My HF Map location
Join Date: May 2008
Location: St. Louis, MO
Default

Quote:
Originally Posted by BLAZE86DUBZ View Post
i keep getting a error insufficent priviliges when i try to install the driver im running win7 64 bit
Same here. It's telling me I need to log in as administrator, which is highly annoying because I ALREADY AM logged in as administrator. Grrr.
__________________
Lloyd Robinson
Fusion 550, Protos 500, Blade 400, Simple T-copter
fishboy77 is offline        Reply With Quote
Old 02-20-2012, 10:44 PM   #48
desertstalker
Registered Users
 

Join Date: Apr 2011
Location: Australia
Default

Quote:
Originally Posted by fishboy77 View Post
Same here. It's telling me I need to log in as administrator, which is highly annoying because I ALREADY AM logged in as administrator. Grrr.
Try XP compatibility mode, can help in such cases, though i dont recall needing to do that for mine.
__________________
-DX8
-MSH MiniProtos Stretched, SK720, DS95/DS95i, Hyp 4S 25C 2500mAh
-MSH Protos Stretched, Brain, Hyp DS16/BLS251, 6S 3000mAh
-Goblin 500, HC3SX, Hyp DH16/MKS980BL, Scorp 4015-1100
desertstalker is offline        Reply With Quote
Old 02-20-2012, 11:04 PM   #49
fishboy77
Registered Users
 
Posts: 893
 
My HF Map location
Join Date: May 2008
Location: St. Louis, MO
Default

It worked when I just installed the driver directly from here:
http://www.silabs.com/products/mcu/P...CPDrivers.aspx
__________________
Lloyd Robinson
Fusion 550, Protos 500, Blade 400, Simple T-copter
fishboy77 is offline        Reply With Quote
Old 02-27-2013, 11:45 AM   #50
C-lyde
 

Join Date: Sep 2012
Location: California
Default

Here is a current update walkthrough for Windows 7 with pictures. It can be a pretty extensive process.

http://www.diysoup.com/do-it-yoursel...ybarless-unit/
C-lyde is offline        Reply With Quote
Old 02-27-2013, 12:40 PM   #51
lcc014
Registered Users
 

Join Date: May 2011
Location: Boston, USA
Default

Quote:
Originally Posted by C-lyde View Post
Here is a current update walkthrough for Windows 7 with pictures. It can be a pretty extensive process.

http://www.diysoup.com/do-it-yoursel...ybarless-unit/
This is the typical steps after the installation of BeastX program to find out what COM port is using by the BeastX USB interface then user can put the port number in the microBeast update program to connect to the BeastX. The auto detect function in microBeast update program does not work. Otherwise, no need to go to Device Manager to find out COM port number used.
__________________
Nano CPx, Hirobo Quark
250 SE, Pro Upper Frame, Talon25, KDE, KST215, DS95i, Mini Vbar
450 Pro (6s), KDE, Lynx, Tarot, RJX, YEP40, KST215 & 515, SK540
465 (6s), Align DFC, HW50AV3, KST315 & 8910A+, SK720BE
Warp 360, Scorp 1360KV
lcc014 is online now        Reply With Quote
Old 02-27-2013, 12:57 PM   #52
Helico-pteron
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 
My HF Map location
Join Date: Sep 2008
Location: Glenview, IL
Default Re: BeastX Updater How To-Short Version

What are you guys updating to? There are no new updates.

Sent from my HTC One X using Tapatalk 2
Helico-pteron is online now        Reply With Quote
Old 02-27-2013, 02:30 PM   #53
C-lyde
 

Join Date: Sep 2012
Location: California
Default

Quote:
Originally Posted by lcc014 View Post
This is the typical steps after the installation of BeastX program to find out what COM port is using by the BeastX USB interface then user can put the port number in the microBeast update program to connect to the BeastX. The auto detect function in microBeast update program does not work. Otherwise, no need to go to Device Manager to find out COM port number used.
That's the way I did it that worked. More than one way to skin a cat. It's there to help the absolute newb. For me the driver wouldn't install automatically. I had to do it manually through the Device Manager. Both a laptop and desktop with Windows 7.
C-lyde is offline        Reply With Quote
Old 02-27-2013, 02:33 PM   #54
C-lyde
 

Join Date: Sep 2012
Location: California
Default

Quote:
Originally Posted by Helico-pteron View Post
What are you guys updating to? There are no new updates.

Sent from my HTC One X using Tapatalk 2
It's not about updating to anything new. It is a general walkthrough on how to update.
C-lyde is offline        Reply With Quote
Old 02-28-2013, 06:07 PM   #55
sarpilot
Registered Users
 
Posts: 6,819
 

Join Date: Sep 2009
Location: Mebane, NC USA
Default Re: BeastX Updater How To-Short Version

Quote:
Originally Posted by Helico-pteron View Post
What are you guys updating to? There are no new updates.

Sent from my HTC One X using Tapatalk 2
Yes I must concur v3 thats it for now...

Sent from my DROID3 using Tapatalk 2
__________________
"It's not the crash so much as the sudden stop"
Compass 7HV, Compass 6HV, TRex450Pro, bunch of other junk in boxes ... Team Flybar Team Tail-In wannabe....
sarpilot is online now        Reply With Quote
Old 04-02-2014, 05:22 AM   #56
keong
 

Join Date: Oct 2007
Default

just update my firmware to 3.0.12 using X studio ...quite simple to use..

they will send the files to your email, download and use xstudio upload the firmware

just to finding driver of usb connector is kinda pain in d XXX

keong is offline        Reply With Quote
Old 04-02-2014, 10:20 PM   #57
cpmboy
Registered Users
 
Posts: 1,230
 

Join Date: Aug 2011
Location: Sabah, Malaysia
Default

StudioX....simple to use
__________________
All begins (Jun 2011).......

Next project:
MSH Mini Protos, 450 Scale Airwolf, BAH Mini Quad
cpmboy is offline        Reply With Quote
Old 03-19-2015, 09:30 AM   #58
rbei312
Registered Users
 
Posts: 189
 

Join Date: Mar 2014
Location: Racine, WI
Default

Just updated to firmware 4.0.14 and now I cannot connect with micro settings. It tells me that the firmware needs to be at least 3.1. Can anyone help? Do I need to go to 3.1?
__________________
Align 250 pro DFC, Align 450 pro DFC, Align 450L Dominator, Align 550L Dominator, AR7200BX, Gpro, Bavarian Demon, DX9
rbei312 is offline        Reply With Quote
Old 03-31-2015, 03:23 AM   #59
Frenchdress
Registered Users
 
Posts: 209
 
My HF Map location
Join Date: Jun 2006
Location: Germany
Default

Hi,

please use StudioX. The Microsettings software is outdated. It doesn't allow to tweak the governor settings. You can get latest StudioX beta here:

http://wiki.beastx.com/index.php/Stu...rly_Adopter/en

(Or if you prefer a release version you can get the latest StudioX here:
http://www.beastx.com/eng/support.php )
__________________
best regards from Germany
Stefan
BEASTX r&d Team
freakware.com
Frenchdress is offline        Reply With Quote
Old 04-06-2015, 11:33 AM   #60
Osprey
Registered Users
 

Join Date: May 2008
Location: Sidney, ME
Default

I can't get an update file emailed to me for one of my AR7300BXs. I have 2 new 7300BXs that I wanted to update with the gov function. The first one went smooth, as soon as I entered the serial number and email address I was sent an update file for that unit. Was able to update the first unit without issue. But when I put the serial number and email address in for the second unit I don't get an email with the file I need to update it. Do I need to pay for the second one or something? I don't see any option for it, it just says (Thank You) after I click the submit tab. Thanks!

Kelly
Osprey is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > BeastX FBL System


BeastX FBL System BeastX FBL Flybarless System Software and Hardware Support

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2015 by RCGroups.com, LLC except where otherwise indicated. The HeliFreak.com logo is a trademark of RCGroups.com, LLC.