Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > Kontronik Drives


Kontronik Drives Jazz and Jive ESC's and other Kontronik equipment support


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-27-2012, 01:58 AM   #1
J_Rig
Registered Users
 

Join Date: May 2011
Location: Sweden
Default Jive high idle auto??

Just thought of this as I did some first autos two days ago; Anyone tried some throttle percentage @TH ? Just to have keep some rpm for practice, maybe 20% if the Jive is capable?
Running PowerJive 120HV and Scorpion 4025 550 with Futaba 8Fg.
(I guess it won't arm at >0% throttle but that can be raised once started up, same procedure winding down when I want to reach the heli)
__________________
So much fun but so little time Bring it to work !
J_Rig is offline        Reply With Quote
Old 05-27-2012, 03:56 AM   #2
dl7uae
Registered Users
 
Posts: 2,492
 

Join Date: Feb 2008
Location: Am a Kraut.
Default

This is possible, so to say a "cheating-AR". The Vbar governor is doing that also.

JIVE: Provided the ESC has learned the throttle travel 0/100 (no later mods by tweaking) he starts commutation at 12% of throttle and stops at 10.

Tom
__________________
Tom (http://J-Log.eu)
dl7uae is offline        Reply With Quote
Old 05-27-2012, 09:05 AM   #3
Heli G
Registered Users
 
Posts: 1,903
 

Join Date: Sep 2009
Location: CT
Default

Quote:
Originally Posted by J_Rig View Post
Just thought of this as I did some first autos two days ago; Anyone tried some throttle percentage @TH ? Just to have keep some rpm for practice, maybe 20% if the Jive is capable?
Running PowerJive 120HV and Scorpion 4025 550 with Futaba 8Fg.
(I guess it won't arm at >0% throttle but that can be raised once started up, same procedure winding down when I want to reach the heli)
See http://www.helifreak.com/showthread.php?t=374507
Heli G is offline        Reply With Quote
Old 05-28-2012, 02:49 PM   #4
J_Rig
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: May 2011
Location: Sweden
Default

Thanks !! I guess I will love my Jives even more very soon! Might get a Heli Jive in near future, but with the hazzle of setting that up (?), I could settle for this "cheat" method even on a Heli Jive, don't know how much difference they make.
__________________
So much fun but so little time Bring it to work !
J_Rig is offline        Reply With Quote
Old 05-28-2012, 07:13 PM   #5
GimpyGolden
Registered Users
 
Posts: 7,665
 
My HF Map location
Join Date: Nov 2009
Location: Canada, Ontario
Default

Not sure the trouble you refer to setting up Bail on HJ.
Same as reg Jive but to enable Bail you hit Throttle Hold after raising slider and confirmation tone.
HJ fully kills motor so If you do stick it through the motor is stopped and not still under power as suggested above.
In a tip over situation it's a big difference
__________________
Scott
Team Compass Canada
7Hv ULT. - 6Hv ULT. - Atom 500
GimpyGolden is online now        Reply With Quote
Old 05-29-2012, 02:43 PM   #6
J_Rig
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: May 2011
Location: Sweden
Default

Quote:
Originally Posted by GimpyGolden View Post
HJ fully kills motor so If you do stick it through the motor is stopped and not still under power as suggested above.
In a tip over situation it's a big difference
Gentlemen, my Jive arms at 11% but that is still too high rpm, and as stated- in tipping over at landing it's not worth the risk.
Tonight I did some inverted auto practice instead with the 11% throttle.
Thanks to both of you
__________________
So much fun but so little time Bring it to work !
J_Rig is offline        Reply With Quote
Old 05-29-2012, 03:18 PM   #7
dl7uae
Registered Users
 
Posts: 2,492
 

Join Date: Feb 2008
Location: Am a Kraut.
Default

The ESC arms or starts commutation?

Should arm around zero, +/-3..5%.
__________________
Tom (http://J-Log.eu)
dl7uae is offline        Reply With Quote
Old 05-29-2012, 03:24 PM   #8
J_Rig
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: May 2011
Location: Sweden
Default

Tom, my mistake - not sure about Arming but it starts spinning as low as 11%
Still too high to land with, but fun to play with in the air
__________________
So much fun but so little time Bring it to work !
J_Rig is offline        Reply With Quote
Old 05-29-2012, 03:49 PM   #9
dl7uae
Registered Users
 
Posts: 2,492
 

Join Date: Feb 2008
Location: Am a Kraut.
Default

OK, that's true, start at exactly 12%, stop at 10.

Too high: Well, this is due to the "uplift" throttle-->PWM, ~50% minimum PWM.

No chance in a governor mode of a "normal" JIVE, better one w/ mode 6 of a H/JIVE, especially w/ option "LRPM".
__________________
Tom (http://J-Log.eu)
dl7uae is offline        Reply With Quote
Old 05-29-2012, 04:46 PM   #10
J_Rig
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: May 2011
Location: Sweden
Default

I'm planning on a Synergy E5 and the Heli Jive, or whatever heli I get next, will be my third Kontronik Esc.
I'm a little disappointed about not being able to even change capacitators on these, just got to know that, can you confirm this?
Many Jives have been thrown as garbage because of this
__________________
So much fun but so little time Bring it to work !
J_Rig is offline        Reply With Quote
Old 05-29-2012, 04:56 PM   #11
J_Rig
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: May 2011
Location: Sweden
Default

My mistake, I will lower the % so the blades can spin (enough not to trigger the soft start), but still allows auto practice landings, did not try that today but tommorow for sure!! This way I can land, depending on how low rpm it can get.
__________________
So much fun but so little time Bring it to work !
J_Rig is offline        Reply With Quote
Old 05-29-2012, 11:28 PM   #12
Stolla
Registered Users
 

Join Date: Jul 2009
Location: Port Elizabeth South Africa
Default

Quote:
Originally Posted by J_Rig View Post
I'm planning on a Synergy E5 and the Heli Jive, or whatever heli I get next, will be my third Kontronik Esc.
I'm a little disappointed about not being able to even change capacitators on these, just got to know that, can you confirm this?
Many Jives have been thrown as garbage because of this
There are options, instead of throwing away external caps can be used inline, or the coating can be removed on jive, this had been done by careful clipping and I believe someone did it successfully with heat gun as well, certainly worth a try before the rubbish bin
Stolla is offline        Reply With Quote
Old 05-30-2012, 07:49 AM   #13
GimpyGolden
Registered Users
 
Posts: 7,665
 
My HF Map location
Join Date: Nov 2009
Location: Canada, Ontario
Default

Or you can send it in and get reduced price on replacement.
Best bet is try to have it in a location/orientation to reduce risk of damage, same applies for all
ESC.
__________________
Scott
Team Compass Canada
7Hv ULT. - 6Hv ULT. - Atom 500
GimpyGolden is online now        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > Kontronik Drives


Kontronik Drives Jazz and Jive ESC's and other Kontronik equipment support

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2011 - William James - Helifreak.com