Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > Compass Model Helicopters > Atom 500


Atom 500 Compass Atom 500 Model Helicopter Discussion


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-17-2012, 12:53 PM   #1
Ermac
Registered Users
 

Join Date: Apr 2009
Location: Canada
Default FBL Gyro + Receiver?

Hi Guys,
I am so confused with the FBL Gyro + Receiver.
I purchases Spektrum + Beastx Combo because I am clueless.
Anyways I own a skookum 720 in the manual it mentions something about using satelite recievers from spektrum, how does that work? Put satellites on ur gyro and it doubles as a reciever?

My friend that owns the Vbar says he uses the Vbar as his RX.

Can someone please clarify Does Skookum and Vbar are able to function as ur reciever?
Ermac is offline        Reply With Quote
Old 02-17-2012, 01:03 PM   #2
TheBum
HF Support
 
Posts: 33,105
 
My HF Map location
Join Date: Jul 2007
Location: McKinney, TX, USA, North America, Earth, Solar System, Milky Way, Universe
Default

Satellite receivers are intended as add-ons to full Spektrum receivers (e.g. AR7010) to provide signal diversity. That's just a fancy word for making sure at least one antenna has a line-of-sight to the transmitter at all times. The satellites receive the radio signals, but they lack the part that decodes those signals into individual channel outputs; the main receiver does that.

Mikado and Skookum, and BeastX to a lesser degree in their MicroBeast (only one satellite), decided to design their FBL units to take those satellite receiver signals and decode them directly instead of taking individual channel inputs from a full receiver. It cuts down on the number of cables and frees up physical space on/in the heli's frame. The AR7200BX essentially puts the BeastX on par with the others.
__________________
Alan (just call me "Bum"; no need to be so formal)
HeliFreak Support
Compass Atom 500 (V-Bar), *MIA* Compass 7HV (V-Bar), Dart Tin DT520E V2 (VBar), Stingray 500

Experience is something you gain only after you need it.
I wouldn't mind social media so much if it didn't involve people.
TheBum is online now        Reply With Quote
Old 02-17-2012, 01:08 PM   #3
Ermac
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Apr 2009
Location: Canada
Default

So I don't need to buy a new reciver just satelites?

If the answer is no to above which receiever do u recommend.

I have DX7 so I wanted 7ch and they have plane jane 7110 that comes with 1 sat.
They got a Heli version of the 7110 and I got no clue if that stuff will help me.
Also there is a more expensive heli version that has RPM Governor, I think that's for nitro if not I have no clue what it is.

Advise plx
Ermac is offline        Reply With Quote
Old 02-17-2012, 01:11 PM   #4
TheBum
HF Support
 
Posts: 33,105
 
My HF Map location
Join Date: Jul 2007
Location: McKinney, TX, USA, North America, Earth, Solar System, Milky Way, Universe
Default

Quote:
Originally Posted by Ermac View Post
So I don't need to buy a new reciver just satelites?

If the answer is no to above which receiever do u recommend.

I have DX7 so I wanted 7ch and they have plane jane 7110 that comes with 1 sat.
They got a Heli version of the 7110 and I got no clue if that stuff will help me.
Also there is a more expensive heli version that has RPM Governor, I think that's for nitro if not I have no clue what it is.

Advise plx
For the SK720? You just need the satellites. I'd suggest these ones:

http://www.spektrumrc.com/Products/D...ProdID=SPM9645
__________________
Alan (just call me "Bum"; no need to be so formal)
HeliFreak Support
Compass Atom 500 (V-Bar), *MIA* Compass 7HV (V-Bar), Dart Tin DT520E V2 (VBar), Stingray 500

Experience is something you gain only after you need it.
I wouldn't mind social media so much if it didn't involve people.
TheBum is online now        Reply With Quote
Old 02-17-2012, 01:31 PM   #5
Ermac
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Apr 2009
Location: Canada
Default

awesome thats good news, do i have to put 2 or i can jus use 1?

And the heli recivers i mentioned they are not worth using with the sk for their features?
http://www.spektrumrc.com/Search/Def...erm=SPMAR7110R
Ermac is offline        Reply With Quote
Old 02-17-2012, 01:39 PM   #6
TheBum
HF Support
 
Posts: 33,105
 
My HF Map location
Join Date: Jul 2007
Location: McKinney, TX, USA, North America, Earth, Solar System, Milky Way, Universe
Default

Quote:
Originally Posted by Ermac View Post
awesome thats good news, do i have to put 2 or i can jus use 1?
I use 2 on my Atom 500 with a VBar. IMO, you should use 2 on anything larger than a 450.

Quote:
And the heli recivers i mentioned they are not worth using with the sk for their features?
http://www.spektrumrc.com/Search/Def...erm=SPMAR7110R
The AR7110R's rev limiter is intended for nitros, so it would be a waste on an electric.

I don't recall if the SK720 has an output for an auxiliary channel like the full-sized VBar does. I don't think it does. What are you planning to use the 7th channel for? If you have a use for it external to the SK720, then I think you'll have to go to a full receiver.
__________________
Alan (just call me "Bum"; no need to be so formal)
HeliFreak Support
Compass Atom 500 (V-Bar), *MIA* Compass 7HV (V-Bar), Dart Tin DT520E V2 (VBar), Stingray 500

Experience is something you gain only after you need it.
I wouldn't mind social media so much if it didn't involve people.
TheBum is online now        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > Compass Model Helicopters > Atom 500


Atom 500 Compass Atom 500 Model Helicopter Discussion

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2011 - William James - Helifreak.com