Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > 600 Class Electric Helicopters


600 Class Electric Helicopters 600 Class Electric Helicopters manufactured by Align, Tarot, SYMA, Airhog, Chaos, HK and similar.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-13-2009, 11:05 AM   #1
james1281
Registered Users
 
Posts: 177
 

Join Date: Jan 2009
Location: Duvall, WA
Default Stock Align 100 Amp ESC

I just spooled up for the first time yesterday and it was like the ESC went into a cut-off mode (at only 30%) just after having an irratic throttle and I wasn't moving the stick. My question is - What settings are people using on the stock Align 100 amp ESC? I programmed to default. Here are my components...

- TP Pro Power 30c 6s 5000mAh 22.2v LiPo
- Stock BEC
- Stock Motor
- Stock ESC 100 Amp
- Stock Align BEC Lipo (18c 2s 1900mAh)
- GY 611 + 9256
- BLS 253 Cyclics

I might add, I spooled up just after a bunch of radio and linkage set up so my BEC LiPo was pretty low (only had 2 lights) so I don't know if this was the cause and the low voltage alarm didn't go off in the 611. Any help is appreciated.

Thanks,

James
james1281 is offline        Reply With Quote
Old 04-13-2009, 06:12 PM   #2
james1281
Registered Users
 
Posts: 177
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jan 2009
Location: Duvall, WA
Default

Anyone???
james1281 is offline        Reply With Quote
Old 04-13-2009, 07:01 PM   #3
Al Miessner
Registered Users
 
Posts: 3,076
 
My HF Map location
Join Date: Oct 2007
Location: Virginia Beach, Virginia
Default

ok was the motor stutering when you were spooling up?
low voltage may make the esc act irratically.
any more info will be useful
__________________
Flying Hard makes it fun (AnimAL)
GrandRC Team Pilot \, Team Ninja Pilot
Al Miessner is offline        Reply With Quote
Old 04-13-2009, 07:22 PM   #4
highpower
Registered Users
 

Join Date: Mar 2009
Location: mass 01420
Default

I think once you charge everything to full it will responed normaly...I have have the esp and all settings are on default....I also think the reason your 611 alarm didn't go off is because you still have 7.6v with only 2 lights lit...hope this helps
highpower is offline        Reply With Quote
Old 04-13-2009, 07:47 PM   #5
james1281
Registered Users
 
Posts: 177
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jan 2009
Location: Duvall, WA
Default

Quote:
Originally Posted by tick77 View Post
ok was the motor stutering when you were spooling up?
low voltage may make the esc act irratically.
any more info will be useful
Hi Tick,
Yes Indeed the motor was stuttering and then it went into cut-off for some reason. The big pack WAS fully charged at the time.
james1281 is offline        Reply With Quote
Old 04-13-2009, 07:50 PM   #6
james1281
Registered Users
 
Posts: 177
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jan 2009
Location: Duvall, WA
Default

highpower,

Your reply does help a lot. So now I know I can rule out the settings in the ESC and the low voltage of the BEC pack.

Thanks!!
james1281 is offline        Reply With Quote
Old 04-13-2009, 10:32 PM   #7
RKing
Registered Users
 

Join Date: Jan 2006
Location: Ventura County, Ca.
Default

Wierd, that is exactly how my Align 100A speed controls act when one of the leads from one of the capacitors at the end broke off. This I experienced after quite a few flights though. I have two that are DOA now.
RKing is offline        Reply With Quote
Old 04-13-2009, 10:34 PM   #8
Heli_freak
Registered Users
 
Posts: 577
 

Join Date: Dec 2006
Location: San Diego
Default

The motor stuttering is what people reported right before their Align 100amp esc stopped working. Same thing happened to me.

When you plug in your battery now do you get any peeps? If not, it is toast like so many others here on this forum.

Last edited by Heli_freak; 04-14-2009 at 03:30 PM..
Heli_freak is offline        Reply With Quote
Old 04-14-2009, 10:53 AM   #9
DarkTherapy
Registered Users
 
Posts: 607
 
My HF Map location
Join Date: Apr 2008
Location: UK
Default

Mine did the same, stuttered and a very slow spool up, then no beeps.. flat lined.... Dead.
DarkTherapy is offline        Reply With Quote
Old 04-14-2009, 11:16 AM   #10
james1281
Registered Users
 
Posts: 177
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jan 2009
Location: Duvall, WA
Default

Quote:
Originally Posted by Heli_freak View Post
The motor stuttering is what people reported right before their Align 100amp esc stopped working. Same thing happened to me.

When you plug in your battery now do you get any peeps? If not, it is toast like so many other here on this forum.
Anything after 25% throttle, the motor starts stuttering after about 5-6 seconds. But, I do get beeps when I plug it in. If something is bad here, that is going to be really frustrating due to the fact that the heli hasn't even left the ground yet and the ESC has only been plugged in twice total (it just came out of the box).
james1281 is offline        Reply With Quote
Old 04-14-2009, 12:06 PM   #11
SkinWalk3r
Registered Users
 
Posts: 1,655
 

Join Date: Nov 2008
Location: pontiac, mi
Default

james1281 - DUMP THE ESC.....I am not kidding. This appears to be a common symptom before the ESC fails. The symptoms you are describing are exactly what happened to mine. I put it on a bench after that and removed the blades to test it. As soon as I gave some throttle it SMOKED ! I quickly disconnected everything. I was lucky this didnt happen in the air. Save yourself some heartache and dump the ESC and buy a good brand.
SkinWalk3r is offline        Reply With Quote
Old 04-14-2009, 12:56 PM   #12
louw
Registered Users
 

Join Date: Apr 2009
Location: south africa
Default Align esc

I second skinwalk
Mine burst into flames and burned to a powder in middair almost lost the hole heli.
The whole thing was over before the heli hit the ground.
Was quite spectacular to see that ball of flames and smoke fall to the ground.
louw
louw is offline        Reply With Quote
Old 04-14-2009, 01:41 PM   #13
james1281
Registered Users
 
Posts: 177
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jan 2009
Location: Duvall, WA
Default

Hello All!!

First off - Thanks For all your Support & Quick Replies!!

I have just spoken with my buddy which owns the LHS I go to for all my stuff and told him what I am experiencing. He is not only going to dig for a new Align 100amp ESC (warranty replacement that I am going to throw back in the box for a spare, if I need it) but he also told me has a Castle Creations HV85 & programmer in stock which he is going to sell me for cheap, since I have been having this trouble. I hear CC ESC's are highly recommended. Is this true?

Thanks Again!!

James
james1281 is offline        Reply With Quote
Old 04-14-2009, 01:58 PM   #14
DarkTherapy
Registered Users
 
Posts: 607
 
My HF Map location
Join Date: Apr 2008
Location: UK
Default

Yes, i switched to the CC HV-85 and it's awesome! far better than the Align rubbish.
DarkTherapy is offline        Reply With Quote
Old 04-14-2009, 01:59 PM   #15
ENDO1
Registered Users
 
Posts: 569
 
My HF Map location
Join Date: May 2008
Location: NW Arkansas
Default

Quote:
Originally Posted by Heli_freak View Post
The motor stuttering is what people reported right before their Align 100amp esc stopped working. Same thing happened to me.

When you plug in your battery now do you get any peeps? If not, it is toast like so many other here on this forum.
+1

EXACTLY what mine did
__________________
MCX,MSR, CX2 Extreme,
CP Pro, Blade 400, T-Rex 250, T-Rex 500 ESP
T-Rex 600 ESP

All on DX6i
ENDO1 is offline        Reply With Quote
Old 04-14-2009, 02:01 PM   #16
ENDO1
Registered Users
 
Posts: 569
 
My HF Map location
Join Date: May 2008
Location: NW Arkansas
Default

Quote:
Originally Posted by james1281 View Post
Anything after 25% throttle, the motor starts stuttering after about 5-6 seconds. But, I do get beeps when I plug it in. If something is bad here, that is going to be really frustrating due to the fact that the heli hasn't even left the ground yet and the ESC has only been plugged in twice total (it just came out of the box).
Mine was brand new, right out of the box.... put a CC HV85 in it and move on...

CC Setup vids
http://helifreak.com/showthread.php?t=36194
__________________
MCX,MSR, CX2 Extreme,
CP Pro, Blade 400, T-Rex 250, T-Rex 500 ESP
T-Rex 600 ESP

All on DX6i
ENDO1 is offline        Reply With Quote
Old 04-14-2009, 03:03 PM   #17
SkinWalk3r
Registered Users
 
Posts: 1,655
 

Join Date: Nov 2008
Location: pontiac, mi
Default

yeppers I got the CC HV 100. Update the software and rock on.
SkinWalk3r is offline        Reply With Quote
Old 04-14-2009, 03:29 PM   #18
Heli_freak
Registered Users
 
Posts: 577
 

Join Date: Dec 2006
Location: San Diego
Default

Yup, I have had two Align 100amp ESC's go bad on me. I now have the CC125. Yes it may be a little over kill, but I know I'm safe. With the 650L easily spiking over a 100amps on a hard clime out, I though the 125 would be super safe.
Heli_freak is offline        Reply With Quote
Old 04-15-2009, 01:43 PM   #19
R0t0R
Registered Users
 

Join Date: Jun 2008
Location: Denver, CO
Default

The Align 100A that came with my ESP kit didn't smoke on me, but after reading all these kind of threads and feeling how hot it came down, didn't want to risk my heli on the Align ESC going up in flames. Like others, I debated on going for the CC110HV ESC thinking that with guys reporting spikes of over 100A, the higher amp ESC was needed. Before ordering, I called Castle Creations and chatted with one of their tech guys for quite a while. What I learned was that the 85HV is more than capable of handling anything you can throw at it with a 650L motor. Because of the way Castle rates their ESCs, the 85HV will handle the spikes unless you are hitting spikes aproaching 200A! The 85HV is much cheaper and lighter, so I went with it over a 110HV and love it.
R0t0R is offline        Reply With Quote
Old 04-15-2009, 10:54 PM   #20
uniquexme
Registered Users
 
Posts: 472
 

Join Date: Aug 2007
Location: Malaysia
Default

how much are those CC ESC? i wonder if Align sells the ESP w/o motor and ESC. do u think scorpion ESC is good?
uniquexme is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > 600 Class Electric Helicopters


600 Class Electric Helicopters 600 Class Electric Helicopters manufactured by Align, Tarot, SYMA, Airhog, Chaos, HK and similar.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2015 by RCGroups.com, LLC except where otherwise indicated. The HeliFreak.com logo is a trademark of RCGroups.com, LLC.