![]() |
|
| Register | FAQ | PM | News | Events | Groups | Blogs | Calendar | Mark Forums Read |
![]() |
|
Unregistered
|
||||||
| Polish Polish Speaking Forum |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#1 |
|
Registered Users
|
Czy lata ktos na skorpionach chodzi mi o eksploatacje ,jak czesto nalezy smarowac/wymieniac te łożyska i jakie sa objawy zlej pracy bo moj po ok 20 pakietach jak by dziwny dzwiek wydaje ,jakos mi sie tak wydaje !
![]() ![]()
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts. To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts. HEXA MK sm Quadro GOUI 330 XS LOGO 500 DX7 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Registered Users
|
W bimie mam 2221-8 V2 po ok ~40 lotach ,z tego ~15 katowanie i na razie nie mam problemow.
Co do tych dziwnych dzwiekow - mialem je kiedys w silniku od MT. Takie jakby ocieranie sie metalu,piszczenie... czytalem ,ze to wina timingu,mozesz sprawdzic.
|
|
|
#3 |
|
Registered Users
|
To jaki to trzeba Timing ustawic do tego motoru : http://www.fast-lad.co.uk/store/scorpion_hk-3026-1900kv_brushless_motor-p-3664.html
![]() ![]()
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts. To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts. HEXA MK sm Quadro GOUI 330 XS LOGO 500 DX7 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Registered Users
|
Nie wiem,musisz poeksperymentowac. Masz 3 do wyboru. Poszukaj,moze cos znajdziesz.
W jakims temacie ktos wkleil notke od Scorpiona gdzie bylo napisane,ze silniki te najlepiej pracuja na 15 stopniach ( w CC 13) i 8khz ,ale czy to sie wszystkich tyczy,tego nie wiem.
|
|
|
#5 |
|
Registered Users
|
właśnie w Alignie sa ustawienia :
- inrunery -6-8 polowe (standardowe ustawienie) - reszta ( producenta informuje ze przy tej pozycji może być większe zapotrzebowanie na pobor pradu) Ja mam na 2 pozycjii ,jeszcze sprobuje na 3 przestawic bo ten chwilowy skowyt z silnika doprowadza mnie do palenia papierosow a to juz nie zdrowe !!! ![]()
|
|
|
|
|
#6 |
|
Registered Users
|
tutaj co nieco podająhttp://www.espritmodel.com/index.asp...OD&ProdID=8407
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Registered Users
|
OK dzieki Tomek to pomoglo wiele, teraz tylko zastosowanie i praktyka.Generalnie Scorpion motor w danych ma Timing 20-25 st natomiast Align zaleca do swoich silnikow ustawienie Midle (2 w ustawieniach timingu ESC) a silnik ten lubi 5-18 sto. wiec jako ze zostala pozycja 3 bede ja probowal .
|
|
|
|
|
#8 |
|
Registered Users
|
NA tej stronce wyczytalem,ze moj silnik ma niby chodzic na 20-25* a chodzi u mnie na 15. Musze jutro to stestowac,moze bedzie wieksza wiksa.
|
|
|
#9 |
|
Registered Users
|
dzisiaj rozebrałem Scorpiona i sprawdziłem łożyska .Okazuje się ze nie maja jakiś większych śladów zużycia ,jedynie co przykuło moja uwagę to ze jest za gleboko wciśnięty wal w obudowe .Jest jednak to do wyregojoowania .Po tej malej kosmetyce dźwięk jak by popiskiwania znikną .Czyli będę próbował starych ostawień regla żeby wydłużyć czas lotu .Poza tym mam nowe Łopaty firmy BBT "Maniac".Wcześniej miałem takie w LOGO 500 i ciekawiło mnie jak sie sprawują w mniejszym rozmiaze.Rozpatrywałem jeszcze SAB-y "Red Devil" ale....Maniac-ki sa twarde i mało jest tego efektywnego dźwięku "furczenia".Helik natomiast stal się niesamowicie wrażliwy na drążek,no i obcięło mi jeszcze czas lotu .hmm teraz to na pakiecie np Riano 2400 6S2P przy 87,5% krzywej ciaglej gazu, mam jakieś 4,30 min katowania .Silnik lekko ciepły ,regiel również ,pakiety cieple bardzo !!
|
|
|
![]() |
|
Unregistered
|
||||||
| Polish Polish Speaking Forum |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|