Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > 550 Class Electric Helicopters


550 Class Electric Helicopters 550 Class Electric Helicopters manufactured by Align, Tarot, SYMA, Airhog, Chaos, HK and similar.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-12-2010, 05:30 AM   #1
fusionbrad
Registered Users
 

Join Date: Jul 2009
Location: Port Elizabeth, South Africa
Default wierd sound

my 550 is making a screeching sound, iv tried everything and basically narrowed it down to the motor, sounds like a bearing in the motor is not right, its brand new.

is there any way to strip the motor and check?
fusionbrad is offline        Reply With Quote
Old 07-12-2010, 05:31 AM   #2
michael88997
Registered Users
 

Join Date: Mar 2008
Location: Lewisville, texas
Default

If it's the align motor u can bet it's the bearing... U can replace with a boca bearing or just upgrade
michael88997 is offline        Reply With Quote
Old 07-12-2010, 05:39 AM   #3
fusionbrad
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jul 2009
Location: Port Elizabeth, South Africa
Default

how would i take it apart?

how does the balance adjust screw work?
fusionbrad is offline        Reply With Quote
Old 07-12-2010, 11:44 AM   #4
sawdogg73
Registered Users
 
Posts: 1,072
 

Join Date: Dec 2009
Location: St. Louis
Default

Quote:
Originally Posted by fusionbrad View Post
my 550 is making a screeching sound, iv tried everything and basically narrowed it down to the motor, sounds like a bearing in the motor is not right, its brand new.

is there any way to strip the motor and check?
I'm glad to see that someone poste this because i'm getting the same sound. Very high pitch screeching. It started after my 6th flight. How do you change the bearing on a motor?
sawdogg73 is offline        Reply With Quote
Old 07-12-2010, 02:36 PM   #5
Nko15
Registered Users
 
Posts: 3,485
 

Join Date: Jan 2010
Location: Hoorn (NL)
Default

Too much or too less play in the main gear/pinion can also make weird screeching sounds...
Nko15 is offline        Reply With Quote
Old 07-12-2010, 03:55 PM   #6
fusionbrad
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jul 2009
Location: Port Elizabeth, South Africa
Default

i tried playing around with the meshing, but its still there.
just gonna try flying it for a few flights and see if it gets better or worse

it happens at a certain rpm, if its still there after a few flights ill post a vid so u can hear it
fusionbrad is offline        Reply With Quote
Old 07-12-2010, 07:05 PM   #7
sawdogg73
Registered Users
 
Posts: 1,072
 

Join Date: Dec 2009
Location: St. Louis
Default

Quote:
Originally Posted by Nko15 View Post
Too much or too less play in the main gear/pinion can also make weird screeching sounds...
Ok,

I thought it could be my screw for the bottom of the main shaft that goes into the main gear. I remember when I first put the 550 together how hard it was to get the screw in.

So today I decided to try and loosen it up. Did that and test flew it. Still the same. So I figured i would take the main head and shaft all the way out and check everything. I put it back together and notice that the screw was very easy going in this time. I thought that was weird and maybe the hole was not lined up all the way. I also notice I had a slight play when I picked up my heli to take it out and test it.

I test fly it and the noise is gone. I say ok must have been the screw. I walk back in and notice a shiny washer on the floor and thought about the slight play so I took the head and main shaft back off and sure enough I forgot to put the washer on the main head. So I put it back together with the washer and the screw was still kind of hard to get in no matter how good I had the hole lined up. The play was gone but now the noise is back. What gives?
sawdogg73 is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2010, 12:56 AM   #8
fusionbrad
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jul 2009
Location: Port Elizabeth, South Africa
Default

hmmm... i will try that asap and let you know, its been windy here everyday so as soon as i get a chance i will try it
fusionbrad is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2010, 03:43 AM   #9
Valley
Registered Users
 
Posts: 95
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2007
Location: Stafford, UK
Default

Quote:
Originally Posted by sawdogg73 View Post
I test fly it and the noise is gone. I say ok must have been the screw. I walk back in and notice a shiny washer on the floor and thought about the slight play so I took the head and main shaft back off and sure enough I forgot to put the washer on the main head. So I put it back together with the washer and the screw was still kind of hard to get in no matter how good I had the hole lined up. The play was gone but now the noise is back. What gives?
I assume you're talking about the spacer that goes between the bearing and the collar on the main shaft?

If you used the thicker one try the thinner one, if you used the thinner one maybe you don't need it at all?
__________________
TRex 550E
TRex 500ESP
TRex 450V2
Valley is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2010, 04:03 AM   #10
markleyland
Registered Users
 
Posts: 4,106
 

Join Date: Dec 2007
Location: Colchester, UK
Default

+1 Sounds logical
__________________
"Sort your head out and fly with your heart"
Trex 450 SE V2: 9257 tail, Spartan Quark, HS65mg cyclic, DX7-AR7000, NEU 1107h/2y, Jazz Esc,
Trex 550 FBL: Jive 100+LV, KDE/NEU 1907H/1/N42, Vbar 5.3, Futaba BLS 251
markleyland is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2010, 07:19 AM   #11
Nko15
Registered Users
 
Posts: 3,485
 

Join Date: Jan 2010
Location: Hoorn (NL)
Default

There are 2 supplied tes, a 0.3mm and 0.5mm washer, ONLY use the 0.3 washer.. otherwise you cant get the bolt in... and your bearing will have a very high axial load.. wich is not good.. i forgot to mention i only run the 0.5 without play..
Nko15 is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2010, 10:36 AM   #12
sawdogg73
Registered Users
 
Posts: 1,072
 

Join Date: Dec 2009
Location: St. Louis
Default

Quote:
Originally Posted by Nko15 View Post
There are 2 supplied tes, a 0.3mm and 0.5mm washer, ONLY use the 0.3 washer.. otherwise you cant get the bolt in... and your bearing will have a very high axial load.. wich is not good.. i forgot to mention i only run the 0.5 without play..
Can't believe I missed that part in the manual F***! I hope i didn't screw it up. I'm not sure if it’s the .3 or .5. Is it labeled? How much play is ok? Mine is small.
sawdogg73 is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > 550 Class Electric Helicopters


550 Class Electric Helicopters 550 Class Electric Helicopters manufactured by Align, Tarot, SYMA, Airhog, Chaos, HK and similar.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2015 by RCGroups.com, LLC except where otherwise indicated. The HeliFreak.com logo is a trademark of RCGroups.com, LLC.