Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > Spartan RC


Spartan RC Spartan RC - Quark, DS760 Gyros and other Spartan RC Electronics Factory Support


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-17-2010, 10:59 AM   #1
fvdriver
Registered Users
 
Posts: 772
 

Join Date: Mar 2009
Location: Las Vegas
Default Wag & Drift

just finished a crash rebuild. Tail boom, TT, TTgears, main gear, Blades, main shaft, landing gear, frame, control rods, etc.

first test flight the tail drifts to the right and has a slight wag to it. Changing Gyro gain % did not help. I was super critical on blade balance. Two bearings on TT drive shaft. The gyro is mounted on align gel-metal plate- thin foam, on a RC-tek boom block with a plastic tray. This all worked before the crash very well. My plan is to re set the gyro, recheck the main blade balance and rebind. Any other suggestions on what to check??
fvdriver is offline        Reply With Quote
Old 09-17-2010, 11:38 AM   #2
pril250
Registered Users
 
Posts: 5,796
 

Join Date: Aug 2008
Location: London, Uk
Default

Was the TT nice and straight and where on it did you mount the bearing. Is the tail shaft straight and non binding. The tail grip bearings are they ok.
__________________
T-Rex600-ICE100,WR10ABEC,Scorp4025-1100+17T,Kasama head,QUK Swash CNC Tail,G-Force blocks,3152,DS760+BLS251,DX7+AR7000,FM.
Blade400
-CC ICE50,Scorp2221-8+12T,Sonix Head&Tail,5A BEC,HS65HB,Quark+3500G,AR7000,Align Carbon blades,TRex500 Skids,Flymentor.
pril250 is online now        Reply With Quote
Old 09-17-2010, 03:50 PM   #3
Steve Evans
Registered Users
 

Join Date: May 2007
Location: Leighton Buzzard UK
Default

Did you disturb the wiring to do the repairs? Is the cable to the gyro at all taught? You can cause drift issues by having the cable too tight. I have my gyro mounted on a CF rx tray close to the rx so I can coil the lead thus:



Steve
__________________
Trex 450SEv2/HS65-MGs cyclic/Spartan Quark/DS520 tail
Trex 450ProV2 DFC/CGY750 FBL/DS410s cyclic/DS520 tail
Trex 500ESP DFC/CGY750 FBL/YGE-120LV ESC/DS510s cyclic/DS650 tail
Blackout 330/OpenPilot Revo with FatShark 600mW VTX, Futaba 8FG 2.4GHz
Steve Evans is offline        Reply With Quote
Old 09-19-2010, 09:45 PM   #4
fvdriver
Registered Users
 
Posts: 772
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2009
Location: Las Vegas
Default

Just went thru all today and I regreased the tail grip thrust bearings and replaced one of the bearings for the grip holder shaft. On the TT I put one of the bearings in the stock position and the other about 2" in from the tail. I rechecked the main blades and OOPS they were out on both CG and balance. I thought I had them right, but I guess not so that was probably the cause. I have not redone the gyro yet, but I will later tonight. I think the motor pinion lash may have been tight as my motor and ESC (Neu 1408/CC 100) came down almost as hot as the stock 500L. So I reset that, too. I guess I am going to have to make a checklist.
fvdriver is offline        Reply With Quote
Old 09-19-2010, 09:49 PM   #5
fvdriver
Registered Users
 
Posts: 772
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2009
Location: Las Vegas
Default

thanks for the pics steve! My gyro wire is not tight, but not as much extra wire as yours. I will check flight tomorrow and I can change that at the field if I still have a problem.
fvdriver is offline        Reply With Quote
Old 09-19-2010, 11:06 PM   #6
pril250
Registered Users
 
Posts: 5,796
 

Join Date: Aug 2008
Location: London, Uk
Default

Quote:
Originally Posted by fvdriver View Post
Just went thru all today and I regreased the tail grip thrust bearings and replaced one of the bearings for the grip holder shaft. On the TT I put one of the bearings in the stock position and the other about 2" in from the tail. I rechecked the main blades and OOPS they were out on both CG and balance. I thought I had them right, but I guess not so that was probably the cause. I have not redone the gyro yet, but I will later tonight. I think the motor pinion lash may have been tight as my motor and ESC (Neu 1408/CC 100) came down almost as hot as the stock 500L. So I reset that, too. I guess I am going to have to make a checklist.
Good to hear you are making progress, tail problems could be so annoying at times, had my fair share
__________________
T-Rex600-ICE100,WR10ABEC,Scorp4025-1100+17T,Kasama head,QUK Swash CNC Tail,G-Force blocks,3152,DS760+BLS251,DX7+AR7000,FM.
Blade400
-CC ICE50,Scorp2221-8+12T,Sonix Head&Tail,5A BEC,HS65HB,Quark+3500G,AR7000,Align Carbon blades,TRex500 Skids,Flymentor.
pril250 is online now        Reply With Quote
Old 09-20-2010, 01:00 AM   #7
fvdriver
Registered Users
 
Posts: 772
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2009
Location: Las Vegas
Default

It was really flying great with the quark....until I found my dumb thumbs. I thought I had lost them, but no such luck.
fvdriver is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > Spartan RC


Spartan RC Spartan RC - Quark, DS760 Gyros and other Spartan RC Electronics Factory Support

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2015 by RCGroups.com, LLC except where otherwise indicated. The HeliFreak.com logo is a trademark of RCGroups.com, LLC.