Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > 500 Class Electric Helicopters


500 Class Electric Helicopters 500 Class Electric Helicopters manufactured by Align, Tarot, SYMA, Airhog, Chaos, HK and similar.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-23-2010, 09:14 AM   #1
acidla
Registered Users
 
Posts: 1,243
 

Join Date: Jul 2007
Location: Cyprus
Default Bearing oil on the motor coil.

Hi Guys,

I oiled the bearings of my scorpion motor with their oiling kit and some oil went inside the coil. After a while i went to fly and the esc was cutting off during flips. This have to do with the oiled coil, or i have to look for something else?

The pack that i was using at that time has 6 flights only. Motor is the 1600kv and ICE 75A, cutoff is set at AutoLipo @ 3V.

Cheers
__________________
Michalis.
Trex 500 ESP V-Stabi - 7HV Ultimate!
...and let the flying be second nature!
acidla is offline        Reply With Quote
Old 11-23-2010, 10:44 AM   #2
dannylightning
Registered Users
 
Posts: 14,429
 
My HF Map location
Join Date: Jun 2010
Location: Akron, Ohio
Default

Quote:
Originally Posted by acidla View Post
Hi Guys,

I oiled the bearings of my scorpion motor with their oiling kit and some oil went inside the coil. After a while i went to fly and the esc was cutting off during flips. This have to do with the oiled coil, or i have to look for something else?

The pack that i was using at that time has 6 flights only. Motor is the 1600kv and ICE 75A, cutoff is set at AutoLipo @ 3V.

Cheers
i dont know if this can cause a problem or not but i am sure i got a good amount of oil inside of my blade 400 motor when trying to oil the bearings a few times, nothing bad ever happened
__________________
gaui x5,torq, yge, hyperion, v bar,[B][I]
dannylightning is online now        Reply With Quote
Old 11-23-2010, 02:03 PM   #3
Lord.L.B
Registered Users
 
Posts: 199
 
My HF Map location
Join Date: Jan 2009
Location: Aberdeen UK
Default

Quote:
Originally Posted by acidla View Post
Hi Guys,

I oiled the bearings of my scorpion motor with their oiling kit and some oil went inside the coil. After a while i went to fly and the esc was cutting off during flips. This have to do with the oiled coil, or i have to look for something else?

The pack that i was using at that time has 6 flights only. Motor is the 1600kv and ICE 75A, cutoff is set at AutoLipo @ 3V.

Cheers
I would have a good look over your connections 1st of all.
Then thoroughly bench test ESC.
__________________
TREX - 700E - 500ESP - 450PRO - 250V1


Last edited by Lord.L.B; 11-25-2010 at 06:26 AM..
Lord.L.B is offline        Reply With Quote
Old 11-24-2010, 09:26 AM   #4
acidla
Registered Users
 
Posts: 1,243
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jul 2007
Location: Cyprus
Default

Ok i will inspect my setup.
Thanks
__________________
Michalis.
Trex 500 ESP V-Stabi - 7HV Ultimate!
...and let the flying be second nature!
acidla is offline        Reply With Quote
Old 11-25-2010, 02:10 AM   #5
acidla
Registered Users
 
Posts: 1,243
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jul 2007
Location: Cyprus
Default

Somehow the insulation of the red and yellow motor wires moved up, exposing them and they are touching each other. This is at the stator side. Can this be causing the early cutoffs?
__________________
Michalis.
Trex 500 ESP V-Stabi - 7HV Ultimate!
...and let the flying be second nature!
acidla is offline        Reply With Quote
Old 11-25-2010, 06:26 AM   #6
Lord.L.B
Registered Users
 
Posts: 199
 
My HF Map location
Join Date: Jan 2009
Location: Aberdeen UK
Default

Could well be, get them covered up and see if problem occurs again when testing with blades removed.
__________________
TREX - 700E - 500ESP - 450PRO - 250V1

Lord.L.B is offline        Reply With Quote
Old 11-26-2010, 10:59 AM   #7
Frequentyflyer77
Registered Users
 

Join Date: Aug 2010
Location: New Jersey
Default

You can get some electric parts cleaner or some Mass Airflow Sensor cleaner from an autoparts store and spray out the motor. Just be sure to reoil the bearings (sparingly). The cleaner evaporates quickly.
Frequentyflyer77 is offline        Reply With Quote
Old 11-27-2010, 08:29 AM   #8
T/CHunter2009
Registered Users
 
Posts: 5,292
 

Join Date: Feb 2009
Location: Trumansburg New York
Default

I oil my motor quit generously, and I am sure at times some oil gets on the coils . I would say you have a issue with a short somewere else besides in the motor. If your motor wires touch and are not insulated well enough this would create your problem for sure. Hope you get this issue resolved before it takes you out of the shy the hard way .
__________________
Changing direction in my R/C Hobby : Getting into FPV Quad Copters. TBS Discovery
T/CHunter2009 is offline        Reply With Quote
Old 11-27-2010, 09:05 AM   #9
acidla
Registered Users
 
Posts: 1,243
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jul 2007
Location: Cyprus
Default

Its not the motor, i flew this morning with a friend's 500M. First pack was ok, on the second i said to push it harder and there was cutoff, i was doing tic tocs, the blades stopped and i came down with a tail slide...
I checked the ice graph and the voltage stayed constant at the time where the current dropped suddenly. Can it still be problem of the esc?

I will strip down the heli and check everything.
__________________
Michalis.
Trex 500 ESP V-Stabi - 7HV Ultimate!
...and let the flying be second nature!
acidla is offline        Reply With Quote
Old 11-27-2010, 11:53 AM   #10
T/CHunter2009
Registered Users
 
Posts: 5,292
 

Join Date: Feb 2009
Location: Trumansburg New York
Default

I would check the battery , plus;what is your cut off set to on the ICE 75 ESC ?
__________________
Changing direction in my R/C Hobby : Getting into FPV Quad Copters. TBS Discovery
T/CHunter2009 is offline        Reply With Quote
Old 11-27-2010, 12:45 PM   #11
acidla
Registered Users
 
Posts: 1,243
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jul 2007
Location: Cyprus
Default

It occured with both new and old packs.
I tried various settings Cutoff voltage at AutoLipo with Auto Lipo Volts/Cell @ 3V, then i set the cutoff voltage at 18V, and then i decided to set it at the lowest given for lipo which is 6V.
__________________
Michalis.
Trex 500 ESP V-Stabi - 7HV Ultimate!
...and let the flying be second nature!
acidla is offline        Reply With Quote
Old 01-18-2011, 06:32 AM   #12
acidla
Registered Users
 
Posts: 1,243
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jul 2007
Location: Cyprus
Default

Well, problem found, the ICE failed the testing performed by CC and they are sending me a replacement. They didn't specify which test it failed..
__________________
Michalis.
Trex 500 ESP V-Stabi - 7HV Ultimate!
...and let the flying be second nature!
acidla is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > 500 Class Electric Helicopters


500 Class Electric Helicopters 500 Class Electric Helicopters manufactured by Align, Tarot, SYMA, Airhog, Chaos, HK and similar.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2011 - William James - Helifreak.com