Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > Align 3G FBL System > Align 3GX FBL System


Align 3GX FBL System Align 3GX FBL Flybarless System Software and Hardware Support


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-29-2011, 08:33 AM   #1
Mxracer3651
Registered Users
 
Posts: 379
 

Join Date: Mar 2009
Location: OHIO Cincy U.S.A.
Default Spektrum modules dont work with align 3GX

the 3gx will bind with spektrum but the servos are either erratic or dont work at all... 3-4 people already having the same issue. im not sure if the signal that the 3gx receives is the same coming from a module as it is with a spektrum controller. Hopefully it is only a software issue align could correct.. Anyone know alot about PPM? or how it could be fixed?
Mxracer3651 is offline        Reply With Quote
Old 07-29-2011, 08:52 AM   #2
TXoutlaw
Registered Users
 
Posts: 151
 

Join Date: Apr 2011
Location: Plano, TX
Default

How are you powering it?
TXoutlaw is offline        Reply With Quote
Old 07-29-2011, 09:15 AM   #3
Mxracer3651
Registered Users
 
Posts: 379
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2009
Location: OHIO Cincy U.S.A.
Default

With life 2200 mah and tried 2000 nimh. No difference with different voltages. 3gx works If ran through the 7100r receiver and only using the signal wires for aiel. Elev.. Etc.. It's the 3gx that isn't translating the signal coming from the satelites / spektrum module ..
Mxracer3651 is offline        Reply With Quote
Old 07-29-2011, 09:18 AM   #4
CeeveeSiN
Registered Users
 
Posts: 5,353
 
My HF Map location
Join Date: Sep 2008
Location: Houston Texas
Default

RMA it then.. mine works perfectly with 2 SATs.
used older DSM2 sats from AR7000s

both lock in and bind perfectly and been flying them for over a month
prolly 40 flights and 1 crash.
__________________
SAB USA Field Rep, Skookum Field Rep,
Team Lynx
.
Goblin 700, Goblin 630, Goblin 500
CeeveeSiN is offline        Reply With Quote
Old 07-30-2011, 02:32 AM   #5
takasan
Registered Users
 
My HF Map location
Join Date: Jun 2011
Location: honolulu hawaii
Default

i think he is talking about 2.4ghz conversion modules for formerly crystaled radios
takasan is offline        Reply With Quote
Old 08-03-2011, 12:24 AM   #6
matchbox
Registered Users
 
Posts: 343
 

Join Date: Mar 2008
Location: NSW Australia
Default

Hey guys, i found the same issue with my 3GX and module as well. After a huge amount of testing i found the issue.
Align has been telling us to bind the external receivers to the 3GX and this is also the method that sets the fail safe. But in the case of the DM9 module, the external receiver is only half binding to the 3GX.
What i did is rebind the external receivers to another 'quick start' receiver (AR7000 e.g.) and then disconnect it and plug it into the 3GX. Have done this now 3 times with 3 different external receiver and they all drive the 3GX fine. Hope it work for you too.
Not sure what to do with the fail safe though. The 3GX has a built in hold function that will keep the cyclic and tail servos at the last position and the throttle shuts down. But you can no longer set the preset failsafe on the 3GX if the external receivers can not be bound to it.
Hold should be good enough if your ESC has a fast spool up.

Last edited by matchbox; 08-05-2011 at 09:22 AM.. Reason: more testing came up with a sollution
matchbox is offline        Reply With Quote
Old 08-05-2011, 03:35 AM   #7
Lower!
Registered Users
 
Posts: 111
 

Join Date: Apr 2010
Location: Pacific Northwest USA
Default

Would changing to different (older) sattilites fix this?
__________________
LowerHeli.com
T-Rex Kits, Parts, and Upgrades
sales@lowerheli.com
"Fly Lower!"
Lower! is offline        Reply With Quote
Old 08-05-2011, 03:39 AM   #8
matchbox
Registered Users
 
Posts: 343
 

Join Date: Mar 2008
Location: NSW Australia
Default

It would allow the system to work, but it then would be likely to have brown-out issues.
matchbox is offline        Reply With Quote
Old 08-05-2011, 06:30 AM   #9
OYLORE
Registered Users
 

Join Date: Oct 2009
Location: Norway
Default

AR9010 DSMX not comp. with Align 3GS

I've set up my Trex 500 with Spektrum AR9010 DSMX RX and Align 3GS FBL. No servos move with sticks. The AR9010 seems to bind ok. The servo moves when I move the Heli so I think the 3GS work ok.

Compatibility issues?

I switched to a Yellow 9-ch DSM2 RX, and everything was ok.

Have others experienced this?
OYLORE is offline        Reply With Quote
Old 08-05-2011, 10:17 AM   #10
dct
Registered Users
 
Posts: 2,040
 

Join Date: May 2006
Location: San Angelo TX.
Default

You have to bind with the 3gx for it to work..... And my DSMX satellites work great.... Plugged into the 3gx gyro only.... Oh I'm using a DX7 transmitter ..
__________________
**Now doing EASY 3D!! And having a Ball !!**Trex 550e FBL V2 AR7200BX with CC BEC PRO ,And
T-rex 450 Pro, DFC with AR7200BX , Blade 300CFX, and Two, Blade 130X , Blade 350QX .!
dct is offline        Reply With Quote
Old 08-05-2011, 02:25 PM   #11
matchbox
Registered Users
 
Posts: 343
 

Join Date: Mar 2008
Location: NSW Australia
Default

You should not have any trouble with a dx7. This is only if you are using a dm9 spektrum module.
matchbox is offline        Reply With Quote
Old 08-05-2011, 03:31 PM   #12
takasan
Registered Users
 
My HF Map location
Join Date: Jun 2011
Location: honolulu hawaii
Default

this kinda makes sence being that the sats worked for me for a while but it lost its bind so it was very confusing for me.
the time I got it to work was when i pulled out an old sat from a plane of mine that was alreaedy bound and used it. im going to try this even though i already bought another receiver
takasan is offline        Reply With Quote
Old 11-09-2011, 05:18 AM   #13
Vinh1981
Registered Users
 

Join Date: Aug 2011
Location: Australia
Default

Has there been any update on this? Has a workaround been found yet?
Vinh1981 is offline        Reply With Quote
Old 11-09-2011, 06:32 AM   #14
brandon113
Registered Users
 

Join Date: Jan 2010
Location: Bedford, Texas
Default

Same problem here! I am using a 10x with a dsm2 9 Channel module it binds to the 3gx with the dsmx sat but the servoes move the the end points and lock the motor chatters looks ugly. I have a spectrum 6 that is dsmx it binds and works fine with the 3gx and the dsmx sats. I hate to give up my 10x as I think it is the best radio that JR has produced. So much for dsmx being backward compatable

Brandon
__________________
T-rex 450 V2, 450 Pro, 450 Pro 3G 3G
Hirobo Eagle 2, Freya 90, Turgi.
TT Rapter 30, Trex 600 flybarless, 3GX
Electric is fun but Nitro is Impressive
brandon113 is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > Align 3G FBL System > Align 3GX FBL System


Align 3GX FBL System Align 3GX FBL Flybarless System Software and Hardware Support

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2015 by RCGroups.com, LLC except where otherwise indicated. The HeliFreak.com logo is a trademark of RCGroups.com, LLC.