Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > 600 Class Electric Helicopters > 600 PRO Class Electric Helicopters


600 PRO Class Electric Helicopters 600 PRO Class Electric Helicopters manufactured by Align, Tarot, SYMA, Airhog, Chaos, HK and similar.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-23-2012, 05:21 PM   #1
Heli man01
Registered Users
 
Posts: 99
 

Join Date: Mar 2012
Location: Arlington, Washington
Default Vibration on spool up and down

Hey guys,

My 600e pro has an odd vibration at a certain low headspead when throttling up, and when throttling down. What could be causing this? Out of ballance blades, a bad bearing, etc?
__________________
-Trex 600efl pro-
-Trex 450 pro V2
Heli man01 is offline        Reply With Quote
Old 04-23-2012, 06:50 PM   #2
satgod
Registered Users
 
Posts: 4,823
 
My HF Map location
Join Date: Apr 2011
Location: USA,KY,Rineyville
Default

yea mine does to
and you can almost bet its that align motor
__________________
Rush 750/stretched V-bar KDE 700XF-495 HV servos Greys reactor CC 160-HV
Trex 600EFL V2 V-Bar ds610 ds650 CC bec/pro Scorpion 130a HV KDE 600XF-530
450L KDE 1750 cc50 4xDS215MG k-bar
X-8 FPV Wing, TBS Discovery FPV, TBS Caipirinha FPV
satgod is offline        Reply With Quote
Old 04-23-2012, 07:10 PM   #3
Heli man01
Registered Users
 
Posts: 99
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2012
Location: Arlington, Washington
Default

I don't think its my motor. I wanna say its a bearing or the torque tube. Any other ideas?
__________________
-Trex 600efl pro-
-Trex 450 pro V2
Heli man01 is offline        Reply With Quote
Old 04-23-2012, 09:35 PM   #4
Commodore8888
Registered Users
 
Posts: 2,758
 
My HF Map location
Join Date: Apr 2011
Location: Rockville, Maryland
Default

Frequency of the vibe at which headpseeds is very important. Location is needed too.

First thing to do is minimize variables. Take the head off and run it up (you can bench run at 3 to 6s for slower testing speeds). If the vibe is not present, suspect the head/blades. If it's still there but is slower in pulse than tail rpms, suspect main gear, owb, auto gear wobbles, etc. If you find the vibes are high in speed even at lower head rpms, check the tail, then the TT for being straight(I've had ones out of true from the factory).

The motor being out of balance can cause highfreq vibes, but are normally pretty low in strength since the motor has a low diameter of mass compared to the tail. It would have to be bad enough that you would likely see the offset on the motor.
__________________
"Resident Mad Scientist"
E5-S KDE 600XF / N7 1.20SRX
450 Pro V3 / Mod 130x /iKon Powered Crack Yak

Mike D--Team Synergy/AwesomeRC Hobbies
Commodore8888 is offline        Reply With Quote
Old 04-24-2012, 05:39 PM   #5
Heli man01
Registered Users
 
Posts: 99
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2012
Location: Arlington, Washington
Default

all righty then. I will start testing it and see what it is.
__________________
-Trex 600efl pro-
-Trex 450 pro V2
Heli man01 is offline        Reply With Quote
Old 04-25-2012, 02:22 PM   #6
jonbailie
Registered Users
 
Posts: 1,578
 

Join Date: Sep 2011
Location: Savannah, Georgia
Default

Does it run ok when the headspeed is higher? I would start by balancing the blades, and while they're off for balancing, spool it up without the blades to check for vibrations. Out of balance blades can cause vibrations or wobbles at certain (usually slower) headspeeds. There will be some vibration at high headspeeds, too, but certain resonant frequencies can show up while spooling up or down. I'd bet balanced blades would make a big difference.

If that doesn't help, hopefully something will show up when you spool it up without the blades. From there, you just need to run through the things that commodore listed in order to troubleshoot it.
__________________
// T-Rex 600EFL Pro 3GX // T-Rex 450 Pro V2 3GX // T-Rex 250 Pro DFC 3GX //
// Walkera V120D02-S (x2) // Walkera V120D02 // Walkera Genius CP (x3) //
// EFlite Blade MCPX (x2) // EFlite Blade 120SR // E-Sky Belt CPX //
// WK2801 // Spektrum DX4e //
jonbailie is offline        Reply With Quote
Old 04-27-2012, 10:06 PM   #7
Heli man01
Registered Users
 
Posts: 99
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2012
Location: Arlington, Washington
Default

I will try balancing the blades. From everything you all said, it sounds like they are the problem. Will give it a try.
__________________
-Trex 600efl pro-
-Trex 450 pro V2
Heli man01 is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > 600 Class Electric Helicopters > 600 PRO Class Electric Helicopters


600 PRO Class Electric Helicopters 600 PRO Class Electric Helicopters manufactured by Align, Tarot, SYMA, Airhog, Chaos, HK and similar.

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2011 - William James - Helifreak.com