Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > JR and Spektrum Radios and Electronics > 2.4G Spektrum Radios


2.4G Spektrum Radios Spektrum 2.4 Gigahertz Radios and Technology


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-27-2013, 10:11 AM   #1
Wayne2580
Registered Users
 

Join Date: Nov 2013
Location: Malta
Question Spektrum Dx9 Questions

Hi I Just bought the dx9 till now all i can say it amazing transmitter but i can find any videos about setup helicopter with this tx how to swash mix etc... throttle cut , idle setup etc ... , any one know where i can find some videos i know about the manual but for me it's not that good i need to see some one do it on video . Thanks For your help

Best Regard Wayne
Wayne2580 is offline        Reply With Quote
Old 12-27-2013, 10:26 AM   #2
CP-Geek
Registered Users
 

Join Date: Mar 2013
Location: Finland
Default

You don't need DX9-specific videos for that, DX8 is exactly same setupwise. You can however do binding from DX9 menu but regarding setup that's about the only difference.

Plenty of videos for DX8 so You'll be ok
CP-Geek is offline        Reply With Quote
Old 12-27-2013, 10:46 AM   #3
Wayne2580
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Nov 2013
Location: Malta
Default

Thanks Mate
Wayne2580 is offline        Reply With Quote
Old 12-27-2013, 11:22 AM   #4
Xrayted
Registered Users
 
Posts: 4,130
 

Join Date: Sep 2008
Location: Atlanta, GA
Default

Also note, the software is the same between the DX9 and DX18, so the file uploads are compatible between the two using the SD card.

As was stated, the menu and basic functions are similar to the DX8. You will find more information in the Spektrum specific forum http://www.helifreak.com/forumdisplay.php?f=33
__________________
Goblin 630, Skookum 720BE with GPS / Nano QX
T Rex 500EFL Pro stretch, Skookum 720BE with GPS/ RIP
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

The chic in my DX9 tells them all what to do
Xrayted is offline        Reply With Quote
Old 12-27-2013, 07:16 PM   #5
wilanz
Registered Users
 

Join Date: Nov 2013
Location: Stuart, FL
Default

I just set up a Blade 450 3D on a DX9 and maiden flight was tough. I used the settings for the DX8 and it needed lots of trim back and to the right. Also the gyro gains were too low. Of course this nice combination turned a hover attempt into a very exciting recovery as I wrestled to get it back while watching the tail drift all over the place.

I'm hoping for some DX9 specific settings soon. Til then hold on for a wild ride as you figure it out. I may need to start learning how to set everything manually soon.
wilanz is offline        Reply With Quote
Old 12-28-2013, 08:51 AM   #6
Xrayted
Registered Users
 
Posts: 4,130
 

Join Date: Sep 2008
Location: Atlanta, GA
Default

Learning what the features on a computer TX do and how to use them is a must! The TX is one of your most powerful tools, and you will be shorting yourself just trying to copy what someone else uses into your model, which will rarely work anyway. A heli that needs a lot of trim to hover is a heli thats head and tail wasn't set up correctly mechanically first.

No two models are identical, even if they are the exact same model. Different mechanical setups will cause one model to react a little differently than the other.

Read everything you can regarding your TX in the Spektrum forum, plus watching the TX and basic heli pre flight setup vids from Finless on the DX7, etc and they will tell you what the different features do and how they work. The menus may not look exactly the same, but the basic functionality of the different features and what they do is the same across all TXs.

There is a learning curve that must be overcome initially when working with a computer TX for the first time, but its one that is very rewarding once you understand it, and its a necessity setting up any heli.
__________________
Goblin 630, Skookum 720BE with GPS / Nano QX
T Rex 500EFL Pro stretch, Skookum 720BE with GPS/ RIP
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.

The chic in my DX9 tells them all what to do

Last edited by Xrayted; 12-28-2013 at 10:08 AM..
Xrayted is offline        Reply With Quote
Old 12-28-2013, 11:55 AM   #7
Grumpy_Old_Man
Registered Users
 

Join Date: Nov 2013
Location: Aberdeen
Default

Quote:
Originally Posted by wilanz View Post
I just set up a Blade 450 3D on a DX9 and maiden flight was tough. I used the settings for the DX8 and it needed lots of trim back and to the right. Also the gyro gains were too low. Of course this nice combination turned a hover attempt into a very exciting recovery as I wrestled to get it back while watching the tail drift all over the place.

I'm hoping for some DX9 specific settings soon. Til then hold on for a wild ride as you figure it out. I may need to start learning how to set everything manually soon.
I'm a relative newbie to helis but from what I've figured out being wildly out of trim has nothing to do with the radio as such. It can only mean that you didnt get the swashplate levelled properly and that will always need to be done manually on each individual heli.

As per advice in above post, I think you are right that you should learn to set up manually, blindly uploading set up data without ensuring the basic mechanical set up is right will end in tears sooner or later (most likely sooner).
Grumpy_Old_Man is online now        Reply With Quote
Old 02-01-2014, 02:03 PM   #8
FlyTrap7
Registered Users
 

Join Date: Jan 2014
Location: Orlando, FL
Default Not the Same

Quote:
Originally Posted by CP-Geek View Post
You don't need DX9-specific videos for that, DX8 is exactly same setupwise. You can however do binding from DX9 menu but regarding setup that's about the only difference.

Plenty of videos for DX8 so You'll be ok
I'm new to the hobby as well, and also have a DX9. Also finding nothing out there for setup with specifically Blade heli's. Hate to disagree, but the DX8 is not exactly the same. I haven't gone through ever menu yet, but off the top of my head is the F-Mode menu. Not totally sure on this point, but I do know that the DX9 has 7 point curves, throttle, pitch, etc. where I believe the DX8 and earlier TX's only have 5 points. And of course there is all the voice menus. I wish, specially since Spektrum, and Blade are both Horizon Hobby that they would put more stuff out there on YouTube for configuring the DX9 for different heli's. Only thing I've found is the one for the 350QX which was extremely helpful since I have one.
FlyTrap7 is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > JR and Spektrum Radios and Electronics > 2.4G Spektrum Radios


2.4G Spektrum Radios Spektrum 2.4 Gigahertz Radios and Technology

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2011 - William James - Helifreak.com