Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect
START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopters > Main Forum - Helicopter Talk


Main Forum - Helicopter Talk R/C Helicopters and the people who fly them. VENDOR TOPICS DO NOT GO HERE. Full Scale Heli threads go in OT please


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-09-2008, 12:17 AM   #1
jvolpe
Registered Users
 

Join Date: Aug 2008
Location: Southern California
Default Tail Drifting

I have been trying to resolve as issue with the tail of new Trex 450 drifting. I have to give left stick to correct all the time. I use I have a 401 gyro and a Airtronics 94761Z and a RDS 8000. I have redone the entire set up (watching Finless Vids) and also lubed tail belt. Shortened the control rod for tail and replaced servo horn to get no center adjustment. Still I get the tail drift. I can turn the gyro up until the tail starts to wag and still it drifts. I see no vibration and nothing is touching the gyro case. I have gone through the setup and I turned all of the revo mix to 0% (low, mid and hign) Does this turn off Revo or is there another way to turn it off or should I turn down to a negative number not just 0.

Any help would be apreciated.


Thanks again
jvolpe is offline        Reply With Quote
Old 09-09-2008, 12:38 AM   #2
Forced_Induction
Registered Users
 
Posts: 510
 
My HF Map location
Join Date: Aug 2006
Location: Camrose, AB
Default

make sure you have no rudder trim. check all flight modes, throttle hold for trim changes, and 0 subtrim.
__________________
MAAC# 71956
The 3 "P"s of flying helis: Persistence, Perseverance, & Paypal!
Forced_Induction is offline        Reply With Quote
Old 09-09-2008, 02:52 AM   #3
Darren253
Registered Users
 
Posts: 46
 

Join Date: Aug 2008
Location: Perth, Australia
Default

I also had the same issue for a while but went back and reset my gyro and resolved the issue.
A few check points:
1) 0 trim on tail
2) 0 delay on digital servo
3) When setting the tail up (centre point and range) ensure you are in rate mode (Remember to disconnect the motor wires if you are doing this from the idle switch as in Bob's video.)
4) Make sure the Heli is completely still when connecting the batt until the gyro initialises (1-2 seconds)
5) How is the gyro mounted? Use good quality double sided sticky pads. I once didn't have any so i mounted the Gyro with hook and loop! Not a good move!!!!

If you can trim out the drift then it sounds to me that you haven't set your centre point correctly.

Hope this helps... Others, please feel free to correct me if I’m wrong as I’m still a newbie myself! Good luck
__________________
RAPTOR 30V2, JR G490T, R617FS
TREX 450SE V2, GY401 & HS5085MG, HS65-MG, R617FS, KB Stiffies & Gorilla Gear
Futaba 7C 2.4Ghz FAAST
Walkera Dragonflt #4 RC
Indoor Micro Heli
Darren253 is offline        Reply With Quote
Old 09-09-2008, 03:53 AM   #4
RappyChappy
Registered Users
 
Posts: 489
 
My HF Map location
Join Date: Aug 2008
Location: N.Wales UK
Default

A mate of mine had the same problem once. Taking off, landing, making adjustments again and again. He tried everything. I asked if the battery was fully charged. He said he had charged it up before he left to come to the field. But did you check it, i asked. So he load tested it to find it was nearly dead. He put another one in after checking that one and had to re adjust everything back again.
Always set up gyros on a full battery. Not saying that is your problem. It`s just suprising how many people forget that gyros don`t like low charged batteries.
__________________
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous.
RappyChappy is offline        Reply With Quote
Old 09-09-2008, 08:23 AM   #5
RZ350Freak
 
My HF Map location
Join Date: Jan 2008
Location: Ottawa, Ontario, Canada.
Default

I had the same issue with mine. I'm sure it was high frequency vibes that I could bot see or hear. I moved the gyro around on the heli and the effect would lessen or worsen. I finally junked that 450 and ordered another SA as a test bed for A123 and all of a sudden the heli worked and sounded smooth. The gyro issue went away. I am not sure why the difference in sound and vibes because I changed everything that would cause vibs in the old one but this new one runs so much smoother.

Anyway, try moving the gyro around and see what happens. I heard taping a nickel to the to the top of the gyro can help deaden high freq vibes. Give it a try and see if it changes anything.
RZ350Freak is offline        Reply With Quote
Old 09-09-2008, 09:04 AM   #6
MrCLoWnY
Registered Users
 
Posts: 1,414
 

Join Date: Jul 2008
Location: Earth/US/Kali/LA/Haci
Default

I have the same issue and almost thought about killing myself trying to fix it.. LOL

Now I just learned to forget about it and just learn to fly with.... Tried everything I learned from the finless vids to no vail and even thought of stuff on my own with no success.... I'm not sure if it's the 401, but that is just the way it is I suppose...

Sux though for shure...
__________________
T-Rex 600 NSP | YS 50 w/MP5 SB | Futaba GY611 w/BLS251 & BLS451 x4 | Flight Log: 5 gallons! & 1.5 Crash
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
| ROTORTECH QUALITY SUX!

T-Rex 450 SE V2 | Scorpion 2221-8 / 60 AMP ESC V2 | Align GP750/S9257 | HiTEC 65MG @ 6 volts | KBDD Tail Blade | ROTORTECH QUALITY SUX!
T-Rex 250 | DS410 x3 | GP750 Gyro w/ 3500G | 205D CF | DS420SUCKS!!! |
MrCLoWnY is offline        Reply With Quote
Old 09-09-2008, 09:06 AM   #7
Spork01
Fear the Spork!!
 
Posts: 4,957
 

Join Date: Mar 2008
Location: Orlando, FL
Default

Quote:
Originally Posted by MrCLoWnY View Post
I have the same issue and almost thought about killing myself trying to fix it.. LOL

Now I just learned to forget about it and just learn to fly with.... Tried everything I learned from the finless vids to no vail and even thought of stuff on my own with no success.... I'm not sure if it's the 401, but that is just the way it is I suppose...

Sux though for shure...
Did you initalize the gyro with heading hold on as you plug the lipo in? the gy401 is not supposed to drift whatsoever. maybe the mechanical neutral rudder has not been established.
Spork01 is offline        Reply With Quote
Old 09-09-2008, 09:08 AM   #8
MrCLoWnY
Registered Users
 
Posts: 1,414
 

Join Date: Jul 2008
Location: Earth/US/Kali/LA/Haci
Default

Yes!... to be clear i watched all of finless vids and sokal vids in the 400 blade sub forum... I'm not a mechanical engineer but I'm pretty sure it's setup correctly.....
__________________
T-Rex 600 NSP | YS 50 w/MP5 SB | Futaba GY611 w/BLS251 & BLS451 x4 | Flight Log: 5 gallons! & 1.5 Crash
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
| ROTORTECH QUALITY SUX!

T-Rex 450 SE V2 | Scorpion 2221-8 / 60 AMP ESC V2 | Align GP750/S9257 | HiTEC 65MG @ 6 volts | KBDD Tail Blade | ROTORTECH QUALITY SUX!
T-Rex 250 | DS410 x3 | GP750 Gyro w/ 3500G | 205D CF | DS420SUCKS!!! |
MrCLoWnY is offline        Reply With Quote
Old 09-10-2008, 04:29 PM   #9
skydude
Registered Users
 
Posts: 1,294
 

Join Date: May 2007
Location: Gainesville, Florida
Default

Is this a new 'never been crashed' heli. Every bearing brand new and not 'notchy' ?

(Or anyone else's who is having inexplicable yawing)

Resolved this twice over the last two years replacing bad bearings. The yawing was to the left though in both cases. As if the vibes were causing the gyro to let go, instead of clawing it's way to where it is supposed to.

--
__________________
Watch out all you moles....... (Vae, puto deus fio)

(Breath, relax, blink)
skydude is offline        Reply With Quote
Reply




Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopters > Main Forum - Helicopter Talk


Main Forum - Helicopter Talk R/C Helicopters and the people who fly them. VENDOR TOPICS DO NOT GO HERE. Full Scale Heli threads go in OT please

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Copyright © 2004-2011 - William James - Helifreak.com