Tail booms wont stay put - HeliFreak
Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > Blade Helicopters (eFlite) > Blade 450


Blade 450 Blade 450 Helicopters Information and Help


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-27-2012, 04:06 AM   #1 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 547
 

Join Date: Dec 2011
Location: Germany
Default Tail booms wont stay put

I've had two crashes in as many flights because the tail boom moves inward during flight causing tail to loose power and go out of control.

The second crash was with a brand new frame and tail boom. I don't see any way of getting the frame to hold the boom better...

Am I the only one with this problem?
Steviepoo is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-27-2012, 07:42 AM   #2 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 557
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2011
Location: Atlanta, GA
Default

No, you are not. I have noticed some variation in tail booms though. I've had one that literally needed to be pulled back out between each flight, and another that didn't move for at least a month before I used a tree to bend it, hehe.

The one I am using currently need to be checked every few flights. I've got a piece of electrical tape on the boom to add some to the diameter, and that helps but is still subpar. I've read some of people using an aluminum tail servo mount to butt up against the frame to help. I use those mounts now and they are unmoveable when tight (unlike the plastic mounts), so that will likely fix the problem.

Agreed though, it is really obnoxious to suddenly have tail problems in the middle of a flight due to something like this.
__________________
Blade 450, Scorpion 2213-14 motor, Quark Gyro - cheapo blades
Blade MCPx V2 - Now Brushless!
buddha2490 is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-27-2012, 07:54 AM   #3 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 547
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Dec 2011
Location: Germany
Default

Yeah. I was super pissed when it happened again yesterday. I started to consider transplanting all the components to a higher-quality airframe like a Mini Protos or something.

I'll wrap some tape around it tonight and see if that helps.
Steviepoo is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-27-2012, 09:09 AM   #4 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 962
 

Join Date: May 2011
Location: Southern CA
Default

Here is another thread on the same issue. I offered an alternative to the tape and or servo mount solution. It worked well for me. This problem is one of my biggest gripes with blade.

https://www.helifreak.com/showthread.php?t=378827

Best of luck.

Sent from my ADR6300 using Tapatalk
__________________
Trex 250
red_1030 is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-27-2012, 03:07 PM   #5 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 7,878
 

Join Date: Aug 2011
Location: Australia
Default

Quote:
Originally Posted by Steviepoo View Post
Yeah. I was super pissed when it happened again yesterday. I started to consider transplanting all the components to a higher-quality airframe like a Mini Protos or something.

I'll wrap some tape around it tonight and see if that helps.
That's all I'm doing at the moment, seems to be ok - no significant shifts. Very low tek sellotape I used. Haven't put in another servo mount yet - as I've had no real need although I have one in reserve for that purpose.

You won't regret a protos mini. Although I would think abou the only things you'll transplant to your protos mini are the servos if they are reasonable and the FBL if it's reasonable, for example if you have 5065/5084 servos or a somewhat decent FBL like a beastX, v-bar etc.. Oh yes and your lipos too. I wouldn't use the eflite servos.

If you're noob like me, don't even think about it, just go FBL on the protos mini.
__________________
2018 or bust!
spykez is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Reply




Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the HeliFreak forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your REAL and WORKING email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. Use a real email address or you will not be granted access to the site. Thank you.
Email Address:
Location
Where do you live? ie: Country, State, City or General Geographic Location please.
Name and Lastname
Enter name and last name here. (This information is not shown to the general public. Optional)
Helicopter #1
Enter Helicopter #1 type and equipment.
Insurance
Please select your insurance company (Optional)
Helicopter #2
Enter Helicopter #2 type and equipment.
Helicopter #3
Enter Helicopter #3 type and equipment.
Helicopter #4
Enter Helicopter #4 type and equipment.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




Copyright © VerticalScope Inc. All rights reserved.
 

SEO by vBSEO 3.6.1