Firmware V4.01 - Page 8 - HeliFreak
Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > Castle Creations ESC and Software


Castle Creations ESC and Software Castle Creations ESC Software and Hardware Support


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-07-2012, 06:33 AM   #141 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,794
 

Join Date: May 2009
Location: Netherlands
Default

Well.. i didnt notice any change of a better gov. Even on my 700.
My 450 i went back to 3.27 cause i really dislike the initial spoolup on 4.01b.

On my 700E i'm very happy with just flying on fixed endpoints. Better power then the
gov.. no doubt.

But maybe i still have some more tweaking to do
__________________
KDS Chase 360 | Align Trex 600NSP | Align Trex 700E | Align Trex 700X
Sirolf is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-29-2012, 05:02 PM   #142 (permalink)
Registered Users
 
My HF Map location
Join Date: Jan 2011
Location: Over The Hills and Far Away
Default

1 Scorp 3026-1400kv
2 Scorp 3026-1900kv motors...
ICE 100
I had an issue yesterday where one of my 500's almost didnt start at all. Its been hesitating still on 4.01, start up power is 100...I might go back to the previous version. Might try changing the 8 KHz back to 12KHz first and try that.
__________________
Trex700N2E
Trex500ESPTT(PRO head and Tail )
Trex500ESP (Belted)
HC500SE ....GO TEAM FLYBAR!
Blayd is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-12-2012, 05:06 PM   #143 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: May 2011
Location: Boston, USA
Default

I loaded v4.0.1 to my CC25 ESC in my 250 and it exhibited the stuttering issue with the viper motor on startup. It took a while for the motor to spin up. I am using default start power setting for now. I will try to increase it to max. and see whether it will solve the startup issue.
__________________
Nano CPx, Hirobo Quark
250 SE, Pro Upper Frame, Talon25, KDE, KST215, DS95i, Mini Vbar
450 Pro (6s), KDE, Lynx, Tarot, RJX, YEP40, KST215 & 515, SK540
465 (6s), Align DFC, HW50AV3, KST315 & 8910A+, SK720BE
lcc014 is online now        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-12-2012, 06:46 PM   #144 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 223
 

Join Date: Sep 2011
Location: USA, TX.
Default 401 Beta

Upgraded to the 4.01beta ran fine for 4 or 5 flights. Now it wont start at all just spins enough to turn the blades about 100 rpm.

settings- Initial spool up rate-med,5
head speed change-custom,10
Gov Gain-18
motor start power,90
motor timing-1
pwm-12

Should i make any changes?

John
j.avant is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-12-2012, 08:18 PM   #145 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Mar 2007
Location: Melbourne, FL
Default

Try increasing start power to 100. Also what motor?
Mr Nice Guy is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-12-2012, 10:33 PM   #146 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 2,792
 

Join Date: Feb 2011
Location: Australia
Default

Quote:
Originally Posted by Mr Nice Guy View Post
Try increasing start power to 100. Also what motor?
I found that setting had no effect from 59 to 100. Running the new compass 7hv motor.
__________________
compassheli.com.au
Lighty is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-12-2012, 10:35 PM   #147 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Dec 2004
Location: Guayama, Puerto Rico 00785
Default

Hi,

I tested v4.01 today in my 600EFL Pro. It worked fine. I did follow the recommendation of using a higher value for the Initial Spool Up Rate from the recommended value of 59 to 65. It's worked fine and I believe I can set it to 59.

I had to reduce the governor gain from the recommended value of 15 to 14 because I could hear some noise in the gears.

One thing that surprised me is I set IDLE 1 to 2245 and IDLE 2 to 2358, and the system was able to maintain 2358 fairly well, even with the small head room it has using that headspeed. I checked the log and the power output wasn't clipped much, just in some occasions.

I'll keep flying the heli and if I find something else, I'll post the findings.

Thanks.

David
__________________
T-Rex 700E Pro DFC, Spirit FBL Unit, Futaba R6303SB/8FGHS
Blade mCPx 140mm boom, DX7
RealFlight 7
davehour is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-12-2012, 10:40 PM   #148 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 223
 

Join Date: Sep 2011
Location: USA, TX.
Default

Quote:
Originally Posted by Mr Nice Guy View Post
Try increasing start power to 100. Also what motor?
OK... increase start power.

Align 600MX. 1220KV

John
j.avant is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-12-2012, 10:45 PM   #149 (permalink)
Member
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2008
Location: Negaunee, Michigan
Default

Quote:
Originally Posted by j.avant View Post
OK... increase start power.

Align 600MX. 1220KV

John
John,

I wonder why the timing is so different between motors. You're running your timing at 1? I'm running a Compass 540kv motor at 18 on the timing with my ICE2 80HV and 4.01 firmware. I had to set governor gain to a custom value halfway between low and medium in order to eliminate oscillations. It maintains HS to within 300 RPM during hard maneuvers and disc unloading.
__________________
):>
Bob O is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 07:55 AM   #150 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 223
 

Join Date: Sep 2011
Location: USA, TX.
Default

Quote:
Originally Posted by Bob O View Post
John,

I wonder why the timing is so different between motors. You're running your timing at 1? I'm running a Compass 540kv motor at 18 on the timing with my ICE2 80HV and 4.01 firmware. I had to set governor gain to a custom value halfway between low and medium in order to eliminate oscillations. It maintains HS to within 300 RPM during hard maneuvers and disc unloading.
I can't remember what forum i was on and read that this was the setting for the 4.01 version.I'm think this was from CC. I'm going to try the 100% on start power and if that doesn't help i think I'll go back to the 3.27 version and try that again.

John
j.avant is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 10:45 AM   #151 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,390
 
My HF Map location
Join Date: Jul 2009
Location: Oceanside, CA
Default

Quote:
Originally Posted by Bob O View Post
John,

I wonder why the timing is so different between motors. You're running your timing at 1? I'm running a Compass 540kv motor at 18 on the timing with my ICE2 80HV and 4.01 firmware. I had to set governor gain to a custom value halfway between low and medium in order to eliminate oscillations. It maintains HS to within 300 RPM during hard maneuvers and disc unloading.
The numbers for "timing" in Castle's software are not really the same as 'degrees from zero'. Zero in the software is probably more like 8 to 10 degrees but I'm just guessing. Most folks run 0 to 5 on high performance motors in the motor timing box of the Castle software. Unless there is something very different in your Compass motor, 18 for motor timing is well beyond what most folks run in Castle ESCs. Governor gain is usually good between 8 and 12 for most 600 to 700 ships.
__________________
Synergy E7, Vbar 5 Pro, BLS255 & 256HV, Hacker Turnado 530 Edition, Rail 716, CC120, WR Sup BEC, Scorp BUG | Trex 450L, Vbar Pro, MKS 8910A+ on tail, Talon 35 | Futaba 18mz
stevehof is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 12:13 PM   #152 (permalink)
Member
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2008
Location: Negaunee, Michigan
Default

Quote:
Originally Posted by stevehof View Post
The numbers for "timing" in Castle's software are not really the same as 'degrees from zero'. Zero in the software is probably more like 8 to 10 degrees but I'm just guessing. Most folks run 0 to 5 on high performance motors in the motor timing box of the Castle software. Unless there is something very different in your Compass motor, 18 for motor timing is well beyond what most folks run in Castle ESCs. Governor gain is usually good between 8 and 12 for most 600 to 700 ships.
Thank you.

I'll try timing a bit lower next time to see if there's a power increase. Maybe it's still over-timed.

What's the purpose of outrunner mode? Maybe it sets the "optimum" timing regardless of what motor it's connected to?
__________________
):>
Bob O is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 12:15 PM   #153 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Apr 2009
Location: Ontario, Canada
Default

Quote:
Originally Posted by Bob O View Post
Thank you.

I'll try timing a bit lower next time to see if there's a power increase. Maybe it's still over-timed.

What's the purpose of outrunner mode? Maybe it sets the "optimum" timing regardless of what motor it's connected to?
OUTRUNNER MODE and HELIS is a big NO: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1689401
3Dmuse is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 12:24 PM   #154 (permalink)
Member
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2008
Location: Negaunee, Michigan
Default

Quote:
Originally Posted by barzaun View Post
OUTRUNNER MODE and HELIS is a big NO: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1689401
Good read. Thank you. Heading to work now. Oh well, no money = no helis. Gotta run!!
__________________
):>
Bob O is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Reply




Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the HeliFreak forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your REAL and WORKING email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. Use a real email address or you will not be granted access to the site. Thank you.
Email Address:
Location
Where do you live? ie: Country, State, City or General Geographic Location please.
Name and Lastname
Enter name and last name here. (This information is not shown to the general public. Optional)
Helicopter #1
Enter Helicopter #1 type and equipment.
Insurance
Please select your insurance company (Optional)
Helicopter #2
Enter Helicopter #2 type and equipment.
Helicopter #3
Enter Helicopter #3 type and equipment.
Helicopter #4
Enter Helicopter #4 type and equipment.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




Copyright © VerticalScope Inc. All rights reserved.
 

SEO by vBSEO 3.6.1