Does anybody want to guess what's wrong? - HeliFreak
Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > Antique Out of Production and Vintage Helicopters > Outrage Velocity 50 Nitro


Outrage Velocity 50 Nitro Outrage Velocity 50 Nitro Helicopter Factory Support Forum


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-12-2012, 06:06 PM   #1 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 520
 

Join Date: Sep 2010
Location: Colchester, VT
Default Does anybody want to guess what's wrong?

I built a new Velocity 50 N2 with OS 55 a few months ago. I've flown about 2 gallons through it breaking it in and getting it tuned. I haven't flown it in about a month since I was waiting for a new Revglo and Arizona Regulator to replace the Align 2 in 1 unit. I got the new components installed yesterday and went to try it out today. It cranked over for a few seconds and then the head caugt and twisted out of my grip. For some reason the clutch is locked up tight turning the correct direction but I can easilly turn the clutch bell by itself if I go backwards. Any idea's what I'm going to find when I open it up?
supertoyz is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-12-2012, 06:27 PM   #2 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,540
 

Join Date: Jun 2008
Location: Resaca Ga - approx 45 miles South of Chattanooga, TN
Default

The crankshaft nut is loose.
__________________
Lifetime member of the Non-Sheeple Society
Awed by the young men/women serving in the US military
Ashamed of the men/women leading our nation
Saved to the uttermost!!!
forvols is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-12-2012, 06:44 PM   #3 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,025
 

Join Date: Dec 2011
Location: Sandia Park, New Mexico
Default

We can guess for days but in a situation like this you will have to disassemble the
heli and find what went wrong. Often times when one part fails or comes loose it
takes others with it.
__________________
Raptor 50 OS50 Hyper, Futaba 520
Miniature Aircraft Furion 450, Spartan Quark
Futaba 9CHP
Kneedragger75 is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-12-2012, 06:52 PM   #4 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 7,555
 

Join Date: Feb 2010
Location: central coast of California
Default

I would say the clutch has come loose from the main crank shaft.Turn it one way and it loosens out and binds..Good luck let us know what you find..
__________________
700 class nitro,2X 600class electric,2X 450class,250 class,130 class,a few mcpx class().Dx-7.All helis fbl...If I had a dollar for every dollar I've spent on heli's ...I would break even.
.Who is John Galt?
755 robert is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-12-2012, 07:52 PM   #5 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,502
 

Join Date: Mar 2010
Location: Fall River, MA
Default

EDIT... I re read post.. Wrong solution suggestion.. Sorry.
__________________
SAB Goblin 700,HeliJive 120HV V11, Bls 451's cyc,Bls 251 tail, Scorpion HKIII 4035-560, Edge 693SE, Edge 115SE, VBar 5.2 pro Full size...
john.hopkins is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-13-2012, 01:00 PM   #6 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 520
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Sep 2010
Location: Colchester, VT
Default

Well it's apart, still not sure what's wrong, looks like possibly a bearing failure. I took the engine out and everything was tight and looked good. The clutch bell was still installed and when I turned the starter shaft the clutch would turn which then would turn the head. I dropped the clutch bell and the starter shaft was locked inside the bell. The shaft runs through bearings in the upper bearing block and clutch bell into a one way bearing inside the clutch shoe. It should turn freely everywhere except the clutch shoe. I got it out with a few taps on a center punch, the bearings turn freely and the shaft looks ok. I reinstalled the shaft back through the bell and bearing block, there was some resistance but it went in ok. It now turns but does have some drag. I'm not sure what happened or why so I ordered all new parts, hopefully that solves the problem
supertoyz is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-13-2012, 08:14 PM   #7 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 5,902
 

Join Date: Nov 2009
Location: PA
Default

Oneway locked on the starter shaft, S#%t happens
__________________
Align 450Pro 3GX, 500ESP/DFC 3GX, 500L, 550 DFC MicroBeast , Velocity 50 Vbar OS55 HZ-R, D380 DFC D420, G500 Sport Microbeast, All HW V4,
bad007 is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-13-2012, 08:50 PM   #8 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 520
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Sep 2010
Location: Colchester, VT
Default

No that wasn't it....one way and starter shaft are fine. It's the regular bearings the shaft passes through on it's way to the one way bearing. For some reason it was seized tight inside one of the four bearings it passed through. I pressed it out and pushed it back in. It turns but not as smooth as it should. I think it's the bearing inside the clutch bell.
supertoyz is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2012, 12:08 AM   #9 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 416
 
My HF Map location
Join Date: Jan 2009
Location: Fagerstrand, Norway
Default

I had this happen for me twice on my N2.. What happens is that for some reason the starter shaft get stuck in the clutchbell/pinion.. This happen to my friend as well, and he ripped the maingear trying to start his heli..

Seems best solution is to go for MIkeKimC's mod with Align startershaft and ABEC OWB
https://www.helifreak.com/showthread.php?t=398937
__________________
T-Rex 700N LE DFC - Vbar 5.3 Pro
Trex 500 DFC - Vbar 5.3 Pro
Futaba 14SG
gfcused is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-14-2012, 01:56 AM   #10 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 2,070
 

Join Date: Aug 2007
Location: Oppegård, Norway
Default

This is a common problem on the Velocity, caused by poor production tolerance. The starter shaft gets stuck inside the pinion.

What I did was to attach the shaft to a drill and sand it down a bit. Upgrading to an Align shaft is probably a better solution in the long run, but I didn't have the patience to order new parts.
Jotto is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Reply




Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the HeliFreak forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your REAL and WORKING email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. Use a real email address or you will not be granted access to the site. Thank you.
Email Address:
Location
Where do you live? ie: Country, State, City or General Geographic Location please.
Name and Lastname
Enter name and last name here. (This information is not shown to the general public. Optional)
Helicopter #1
Enter Helicopter #1 type and equipment.
Insurance
Please select your insurance company (Optional)
Helicopter #2
Enter Helicopter #2 type and equipment.
Helicopter #3
Enter Helicopter #3 type and equipment.
Helicopter #4
Enter Helicopter #4 type and equipment.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




Copyright © VerticalScope Inc. All rights reserved.
 

SEO by vBSEO 3.6.1