600 NitroSP pytania i odpowiedzi - HeliFreak
Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopters > International Helicopter Support Forums > Polish


Polish Polish Speaking Forum


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-05-2009, 07:22 PM   #1 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 78
 

Join Date: Mar 2008
Location: Grays UK
Default 600 NitroSP pytania i odpowiedzi

W mojej zagrodzie pojawil sie pierwszy Nitro ,i co za tym idzie kilka niewiadomych !!

Czy zestaw jaki proponuje Align jest raczej wystarczajacy jezeli chodzi o avionike czy lepiej by bylo cos wymienic ?

Na tarczy mam BLS-252 ,do gazu zastosowane jest to serwo JR z zestawu DX7 .
Jako odbiornik chce wlozyc AR7100 ale przegladajac oferty zczailem AR7100R -RevLimit™ ,

Edit : RevLimit -ogranicza obroty wiec nie jest on mi za bardzo potrzebny !

Jakie paliwo doradzacie ??

Pozdrawiam !!
__________________
www.rc-trader.co.uk
HEXA MK sm
Quadro GOUI 330 XS
LOGO 500
DX7

Last edited by skru; 07-06-2009 at 02:09 PM..
skru is offline        Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-06-2009, 04:58 PM   #2 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Feb 2008
Default

Te serwo na gaz podobno nie wytrzymuje wibracji i potrafi się sypnąć.
tomek681011 is offline        Reply With Quote
Old 07-06-2009, 06:39 PM   #3 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 78
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2008
Location: Grays UK
Default

wlasnie tez mi sie tak wydawalo ,ale na gaz to chyba mozna analoga dac ,czy to ma roznice jakas wielka ??
__________________
www.rc-trader.co.uk
HEXA MK sm
Quadro GOUI 330 XS
LOGO 500
DX7
skru is offline        Reply With Quote
Old 07-07-2009, 05:25 PM   #4 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 78
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2008
Location: Grays UK
Default

po rozmowach z kilkoma osobami zestaw zostaje bez zmian na jakis czas !
zmieniam jedynie serwo na gazie ,lipo i pewnie lopaty na radixySB


Zosytaje kwestia paliwa na czas docierania,podejzewam ze mieszanka powinna byc obfita w olej ??
__________________
www.rc-trader.co.uk
HEXA MK sm
Quadro GOUI 330 XS
LOGO 500
DX7
skru is offline        Reply With Quote
Old 07-08-2009, 05:55 AM   #5 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Feb 2008
Default

Słuszna uwaga to lipo z zestawu to badziew .
tomek681011 is offline        Reply With Quote
Old 07-09-2009, 08:59 PM   #6 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Apr 2008
Location: ORLAND PARK. USA
Default

NA MOIM TREX 600 UZYWAM NA PRZEPUSNICE GAZNIKA FUTABA BLS 451 A LATAM NA YS 50 I UZYWAM 30% GAS.POZDRAWIAM
rd115z is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2009, 05:34 PM   #7 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 78
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2008
Location: Grays UK
Default

no to paczuszka doszla z Quick UK z upem na venta !Teraz czy stosowac pojemnik wyrównawczy ,jaki ma to wpływ na eksploatacje ??
__________________
www.rc-trader.co.uk
HEXA MK sm
Quadro GOUI 330 XS
LOGO 500
DX7
skru is offline        Reply With Quote
Old 07-14-2009, 02:58 AM   #8 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 49
 

Join Date: Apr 2007
Location: Bytom, POLAND
Default

Ja w 600tce miałem, teraz latam bez czasami do niemal ostatniej kropli. Jeśli się boisz to załóż dla polepszenia samopoczucia. Jeśli chodzi o właściwości lotne to nie odczujesz róznicy.

W Vibie mam bo zbiornik jest troche złego kształtu, ale w Alignie nie powinno byc problemów.
d_adam is offline        Reply With Quote
Old 07-18-2009, 06:26 PM   #9 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 78
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2008
Location: Grays UK
Default

Jednak zakładam ZW bo ma to wpływ na eksploatacje silnika,kiedy zassane jest powietrze ze zbiornika to mieszanka nie jest stała co powoduje grzanie sie !
Do 600 pasuje wyrownawczy z TT tylko trzeba dokupić Up-a z QUK do montazu nad Glownym (lub kawalek rurki ).Na gaz natomiast zakładam Futabe S9257 bo takie serwo akorat zalega mi w szufladzie,pozatym bede uzywal GOV czyli potrzebuje dosc szybkiego serwa do wsplpracy z nim !!
__________________
www.rc-trader.co.uk
HEXA MK sm
Quadro GOUI 330 XS
LOGO 500
DX7
skru is offline        Reply With Quote
Old 08-02-2009, 02:55 PM   #10 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 78
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2008
Location: Grays UK
Default

Dzisiaj byly pierwsze loty ,dziwna sprawa w 80% drazka gazu model ma wiecej mocy i lepsze obroty niz 100% czyzby go jakos zalewalo ??
__________________
www.rc-trader.co.uk
HEXA MK sm
Quadro GOUI 330 XS
LOGO 500
DX7
skru is offline        Reply With Quote
Old 08-05-2009, 01:12 PM   #11 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 78
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2008
Location: Grays UK
Default

kilka fotek


tu archiwum


Mialem dwa zgasy = dwa autosy w pierwszym Helik wypluł świece sobie i tak jak by szampana otwierać staną ,w drugim zauwazylem ze paliwo cieknie z pod silnika ale zlekcewazylem przelaczylem na swiezo ustawionego idla i w gorze zgasl ,z logiki cos mi nie pasowalo w glowicy reozkrecilem na polu wyjolem silnik i okazalo sie ze cylinder byl przykrecony na 2 sruby z osmiu chyba !
Temperatura !!
Jaka powinna byc tem to dobrej eksploatcjii przy 30%Byronie u mnie jest tak 80C ,tak mysle nad CarbSmartem CSM bo chyba niezle male uzadzonko
__________________
www.rc-trader.co.uk
HEXA MK sm
Quadro GOUI 330 XS
LOGO 500
DX7
skru is offline        Reply With Quote
Old 08-05-2009, 02:54 PM   #12 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 49
 

Join Date: Apr 2007
Location: Bytom, POLAND
Default

Ma większą moc na 80 dlatego, że nawet w danych technicznych jest napisane, że największą moc nie ma przy max obrotach tylko przy 17 000. Max obroty to 20 000
(Jeśli mowa o OS Hyper)
d_adam is offline        Reply With Quote
Old 08-13-2009, 03:21 PM   #13 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Nov 2008
Location: Poland
Default

Podstawa sprawdzaj wszystkie srubki ja po każdym locie sprawdzam akus bo ostatnio zabrakło prądu na elektronikę i wszystkie mocowanie, wydech, okucia, staeczniki. Jednak w spalinówce są wibracje i to się wszystko odkręca.

PS., jutro sproboję nagrać filmik z mojego lotów Knightem
private9 is offline        Reply With Quote
Old 08-14-2009, 09:50 AM   #14 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,117
 
My HF Map location
Join Date: Apr 2008
Location: Belgium
Default

Gdzie film :>
__________________
eDeK is offline        Reply With Quote
Old 08-16-2009, 05:04 PM   #15 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Aug 2006
Location: Mississauga,Ca
Default

Skru
Jesli nic nie zmieniales w swoim Trex 600 i wszystko jest stock,
to twoja mieszanka jest za cienka.Hyper 50 jest ustawiony na 15% z factory.
Musisz otworzyc obie igly na 30% paliwo.Idle tylko troszeczke ale top end minimum 1/4 obrotu.
Na max rpm brakuje tobie paliwa,dlatego jest spadek mocy.
Masz szczescie ze nie zgasl inverted.
PS;
Carbsmart jest OK jako zabespieczenie ale nie nadaje sie do 3D.
Coolheli is offline        Reply With Quote
Old 08-16-2009, 05:34 PM   #16 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 78
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2008
Location: Grays UK
Default

wlasnie wczoraj przeskoczyłem na 15%Byrona i ustawilm od nowa ,powiem ze 30% to bardziej dla hard core 3D. Po ustawieniach ,temp zrobilem ok 98 st-107st a moc mam satysfakcjonujaca wrecz jestem zmuszony zapodac Gov bo jak do tej pory bylo bez .
narazie Rex sie uklada, ale mam zastrzezenia do pracy serwa na ogonie BLS 251.
Przy delikatnym ,minimalnym ruchu drazkiem serwo jak by nie przesowalo sie plynnie co w locie mozna porownac do : "za wysokiej czulosci" ,a na ziemi tak jak by przeskakiwalo min ,ale musi byc naprawde delikatny ruch drazkiem ,natomiast przy mocniejszych wychyleniach lazi "jak ta lala" Adam mi powiedzial ze te serwa nie lubia powyzej 4,8V wiec pomimo stepa wbudowanego w AR7100 dalem jeszcze niezalezny i faktycznie to zachowanie sie zmniejszylo ale jeszce jest odczowalne .Normalne to zachowanie czy moze jeszcze za duzo tego napiecia (czytalem na HF ze lataja na 6V) czy moze jest jakos nadpalone albo wada produkcyjna ?? hmm
__________________
www.rc-trader.co.uk
HEXA MK sm
Quadro GOUI 330 XS
LOGO 500
DX7
skru is offline        Reply With Quote
Old 08-16-2009, 08:29 PM   #17 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Aug 2006
Location: Mississauga,Ca
Default

Musisz zalozyc niezalezny step z pelnego wyjscia.
Step wbudowany wbudowany w 7100 czasami ma problemy z podawaniem ograniczonego napieca na
throttle i gyro w tym samym czasie.(limit 2A)
Zostaw throttle na stepie w 7100 a gyro podlacz bezposrednio do zewnetrznego stepa.(VR5203 Dual Output Regulator)
Co do silnika to mamy cala skale szybkosci w naszym klubie.
Od 1700 rpm na rotor do troche powyzej 2400.
1900 do 2000rpm na 15% for normal flying.
2000 do 2200rpm na 30% for 3D
powyzej 2200rpm tylko jak masz udzialy w sklepie modelarskim LOL
Coolheli is offline        Reply With Quote
Old 08-17-2009, 08:46 AM   #18 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 78
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2008
Location: Grays UK
Default

Quote:
Originally Posted by Coolheli View Post
Musisz zalozyc niezalezny step z pelnego wyjscia.
Step wbudowany wbudowany w 7100 czasami ma problemy z podawaniem ograniczonego napieca na
throttle i gyro w tym samym czasie.(limit 2A)
Zostaw throttle na stepie w 7100 a gyro podlacz bezposrednio do zewnetrznego stepa.(VR5203 Dual Output Regulator)
no w pozadku ale z danych :
SPECIFICATIONS
Type: Dual input/ dual output step down linear voltage regulator
Voltage Input: 5.5 to 10 volts (4- to 8-cell NiCd/NiMH or 2-cell LiPo)
Output Voltage: 5.2 volts
Continuous current: 2.0 amps (3-amp peak)
Dimensions WxLxH: 23 x 32 x 12mm/.85 x 1.30 x .50 in
Weight: 7 g/.3 oz

wynika ze jest 5.2V a nie 4.8 V jak zaleca Futaba nie bedzie to jak by niepotrzebny Gadget ?
w sumie podoba mi sie ta opcja dzieki !

Quote:
Co do silnika to mamy cala skale szybkosci w naszym klubie.
Od 1700 rpm na rotor do troche powyzej 2400.
1900 do 2000rpm na 15% for normal flying.
2000 do 2200rpm na 30% for 3D
powyzej 2200rpm tylko jak masz udzialy w sklepie modelarskim LOL
co do tego to trochę nie łapie


Edit : jeszcze jedno Coolheli miałeś może do czynienia z Model Avionics Throttle Jockey Governor ,albo jakies opinie ?? bo Aligna zbiera nie najlepsze
__________________
www.rc-trader.co.uk
HEXA MK sm
Quadro GOUI 330 XS
LOGO 500
DX7

Last edited by skru; 08-17-2009 at 10:03 AM..
skru is offline        Reply With Quote
Old 08-29-2009, 11:14 AM   #19 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 78
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2008
Location: Grays UK
Default

Po wylatanym nastepnym galonie dopiero zaczynam czuć machine , ale dalej jest bez Gov.
Moze mi powie ktoś jakie gov używacie i czy polepsza on walory lotne ??
__________________
www.rc-trader.co.uk
HEXA MK sm
Quadro GOUI 330 XS
LOGO 500
DX7
skru is offline        Reply With Quote
Old 09-06-2009, 05:52 PM   #20 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 78
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Mar 2008
Location: Grays UK
Default

ponowny brak lektury z mojej strony ale napisze bo sie wkurzyłem .KŁ$%^$ Dla czego Align dalej nic nie zrobil w kwestii tych nieszczęsnych montowań tłumików .W trakcie lotu odszedł z 2 śrub i wystraszył drużynę Rugbystow , no a gwint wyszedl z tlumika w postaci cieniutkiej niteczki Align WSTYD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
__________________
www.rc-trader.co.uk
HEXA MK sm
Quadro GOUI 330 XS
LOGO 500
DX7
skru is offline        Reply With Quote
Reply




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




Copyright © VerticalScope Inc. All rights reserved.
 

SEO by vBSEO 3.6.1