gov function - HeliFreak
Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > CJY Total-G FBL System


CJY Total-G FBL System Curtis Youngblood Total-G FBL Flybarless System Software and Hardware Support


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-27-2011, 11:17 AM   #1 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 547
 

Join Date: Apr 2008
Location: Devon- UK
Default gov function

Hi all just put this unit on my velo and using it as a tail gyro for the minute.
Got the tail setup today pretty well at 101 gain in the computer menu, the problem is that the gov don't always work but its sensing the magnet?
Had it show the rpms on the computer a couple times but it dosnt always work?

Cheers
Martin
__________________
Synergy N5c,OS55HZr, Opti fuel, Msh Brain
Gaui X3, sk720, gensace power
Lynx team pilot
pugdavey is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-27-2011, 03:21 PM   #2 (permalink)
Registered Users
 
My HF Map location
Join Date: Mar 2005
Location: MiddleArk
Default

What type of sensor? I assume you set the lower throttle limits and then the high limits. Is your trim half way up. Are you using normal or active mode?
__________________
CurtisYoungblood.com, Next-D, Spyder Batteries
MarshallB is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-28-2011, 04:19 AM   #3 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 547
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Apr 2008
Location: Devon- UK
Default

I have the standard sensor, set high and idle points ( trim just under half for a nice idle) In normal mode.
I'am running a ys56 with mks 1210 servo.


Sent from my iPhonings
__________________
Synergy N5c,OS55HZr, Opti fuel, Msh Brain
Gaui X3, sk720, gensace power
Lynx team pilot
pugdavey is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-28-2011, 08:20 AM   #4 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 762
 
My HF Map location
Join Date: Jan 2008
Location: Ft. Pierce
Default

What sound is the motor making when the gov is not working?



Tommy

Sent from my iPhone using Tapatalk
Tommy Wagner is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-28-2011, 08:55 AM   #5 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 199
 

Join Date: Nov 2008
Location: Bourbonnais,il
Default

One other thing to consider is the spacing from the sensor to the magnet. It should be 1mm or less.

Jeremy
__________________
Rave 450 FBL
Rave Env Nitro FBL
Ejeremy is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-31-2011, 02:54 PM   #6 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,789
 

Join Date: Feb 2011
Location: Houston
Default Governor

I am using the total-g on a 600nitro nitro and with the spectrum backplate sensor the governor works flawlessly, I just wish I could learn the interface better on the tho setup.I am using the unit in flybar mode and use it just as a receiver governor and tail gyro which it works flawlessly as.
But now am going to go back fbl with vbar.
Everyone uses and understands them
Heli,Ed is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-01-2012, 07:46 AM   #7 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 547
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Apr 2008
Location: Devon- UK
Default

Well I have just got a backplate sensor so hope it works better. I must admit its quite nice to setup but the interface is slow and I don't always get the rpm in the gov screen ? The tail dose have an insane piro speed !!


Sent from my iPhonings
__________________
Synergy N5c,OS55HZr, Opti fuel, Msh Brain
Gaui X3, sk720, gensace power
Lynx team pilot
pugdavey is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-02-2012, 11:08 AM   #8 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 547
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Apr 2008
Location: Devon- UK
Default

Cant get the backplate sensor to show up when i turn the engine over?
__________________
Synergy N5c,OS55HZr, Opti fuel, Msh Brain
Gaui X3, sk720, gensace power
Lynx team pilot
pugdavey is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-02-2012, 05:05 PM   #9 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 762
 
My HF Map location
Join Date: Jan 2008
Location: Ft. Pierce
Default

With the backplate sensor off take a piece of metal put it in front of the sensor move the cursor over that magnet on the interface make sure that it turns green and That will make sure the sensor is working

Also sometimes you have to move the cursor on and off the in the interface to get to come on

Tommy

Sent from my iPhone using Tapatalk
Tommy Wagner is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-03-2012, 06:57 AM   #10 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 547
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Apr 2008
Location: Devon- UK
Default

[QUOTE=vboy55;3503330]What sound is the motor making when the gov is not working?

Its just running on the curves as the head speed dies faster.

Still no joy with the sensor after trying it with a allan driver in front, think i got a dud !!!
__________________
Synergy N5c,OS55HZr, Opti fuel, Msh Brain
Gaui X3, sk720, gensace power
Lynx team pilot
pugdavey is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-13-2012, 12:25 PM   #11 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 547
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Apr 2008
Location: Devon- UK
Default

Just a little update. Had it working with the magnet for a few flights but then it stopped half way into a flight. A counter magnet came out and messed up the sensor
Got a working backplate sensor now and it picks it up fine but the gov isn't coming in, can't get the rpm screen to show the head speed now???
Any ideas ??


Sent from my iPhonings
__________________
Synergy N5c,OS55HZr, Opti fuel, Msh Brain
Gaui X3, sk720, gensace power
Lynx team pilot
pugdavey is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-14-2012, 06:38 AM   #12 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Aug 2009
Location: UK
Default

I am having the same issue with a spektrum backplate sensor that I installed with the total-g. When I first built the model the governor would work as advertised and when the weather got real cold it works intermittently. Don't know if it is weather related because it does work sometimes. I got an email from Curtis and he said that it is hit and miss with the backplate sensors, some work and others don't even though they are not defective. I have ordered another backplate sensor and will install it and see if it works. If it does not work I am going to install the hall sensor that came with the total-g.
ATCEG is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-22-2012, 11:20 AM   #13 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 173
 

Join Date: Jan 2011
Location: dayton, oh
Default

not to stray from subject but i am haveing same prob with my atg v3...only it reads the spektrum back plate sensor just fine when i turn it over by hand but when motor is running the gov cuts in and out causeing the moter to rev up and down...
b_s_chance is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-22-2012, 02:19 PM   #14 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 640
 

Join Date: Jan 2009
Location: Bryan, Texas
Default

The supplied sensor that came with the Total G / ATG has always worked perfectly for me....

I believe the backplate sensors are not reliable.

Don C
Sky Dancer is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Reply




Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the HeliFreak forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your REAL and WORKING email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. Use a real email address or you will not be granted access to the site. Thank you.
Email Address:
Location
Where do you live? ie: Country, State, City or General Geographic Location please.
Name and Lastname
Enter name and last name here. (This information is not shown to the general public. Optional)
Helicopter #1
Enter Helicopter #1 type and equipment.
Insurance
Please select your insurance company (Optional)
Helicopter #2
Enter Helicopter #2 type and equipment.
Helicopter #3
Enter Helicopter #3 type and equipment.
Helicopter #4
Enter Helicopter #4 type and equipment.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




Copyright © VerticalScope Inc. All rights reserved.
 

SEO by vBSEO 3.6.1