Castle Ice2 HV80 set-up - HeliFreak
Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > 600 Class Electric Helicopters > 600 PRO Class Electric Helicopters


600 PRO Class Electric Helicopters 600 PRO Class Electric Helicopters manufactured by Align, Tarot, SYMA, Airhog, Chaos, HK and similar.


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-29-2012, 08:07 AM   #1 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 97
 

Join Date: Nov 2011
Location: East Sussex, England
Default Castle Ice2 HV80 set-up

Hi all.

Having some trouble getting anything out of the motor on my 600EFL 3GX with all stock equipment. Its probably something simple which i have missed but can anyone tell me the basics or anything else people know of that will stop the motor from working.

I have gone through the manuals and do what it says about having the throttle stick at half then connect the batteries then bring the stick down.

Appreciate any help anyone could offer.

Thanks
__________________
Miniature Aircraft Furion 450/ Scorpion 2221-6
T-Rex 600EFL Pro 3GX

E-Flite Blade MCPX V2
Chrisss is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-29-2012, 09:16 AM   #2 (permalink)
 

Join Date: Oct 2011
Location: New Jerzey!!!
Default

Quote:
Originally Posted by Chrisss View Post
Hi all.

Having some trouble getting anything out of the motor on my 600EFL 3GX with all stock equipment. Its probably something simple which i have missed but can anyone tell me the basics or anything else people know of that will stop the motor from working.

I have gone through the manuals and do what it says about having the throttle stick at half then connect the batteries then bring the stick down.

Appreciate any help anyone could offer.

Thanks
I would make sure throttle End Points are set to 100. Then I would do a factory reset on the esc (AIRPLANE MODE). Then re-bind your TX to RX and give it a shot. It should work then. If it does, continue to set your ESC accordingly.
BlazinBones is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-29-2012, 11:47 AM   #3 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 97
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Nov 2011
Location: East Sussex, England
Default

Ok thanks I'll give it a go when I get back and post how I got on. I have already tried a re-bind but not the esc reset so will try that.

Thanks
__________________
Miniature Aircraft Furion 450/ Scorpion 2221-6
T-Rex 600EFL Pro 3GX

E-Flite Blade MCPX V2
Chrisss is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-29-2012, 12:36 PM   #4 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 888
 

Join Date: Jun 2009
Location: Toronto, Ontario, Canada
Default

Quote:
Originally Posted by BlazinBones View Post
I would make sure throttle End Points are set to 100. Then I would do a factory reset on the esc (AIRPLANE MODE). Then re-bind your TX to RX and give it a shot. It should work then. If it does, continue to set your ESC accordingly.
Actually, with respect, the throttle end points at 100 may be the problem.
The ICE needs the throttle end points calibrated. Follow these instructions..

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1190885

I think it is OK to cross post this - If not, my apologies..

Scotty
__________________
Goblin 700 KDE700XF-535, Vbar NEO 6.1, BL9180 9188, Kosmik Cool 160 Goblin 630 HK 4525-520, Vbar NEO 6.1, BL9180 9188, Jive Pro 120 Goblin 380 Xnova 3215-930, Vbar NEO 6.1, DS-3001HV, DS5005HV, Koby 90
Scottyb410 is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-29-2012, 01:00 PM   #5 (permalink)
 

Join Date: Oct 2011
Location: New Jerzey!!!
Default

Quote:
Originally Posted by Scottyb410 View Post
Actually, with respect, the throttle end points at 100 may be the problem.
The ICE needs the throttle end points calibrated. Follow these instructions..

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1190885

I think it is OK to cross post this - If not, my apologies..

Scotty
It sure does need to be calibrated but not to get it going initially. He can calibrate it once he gets it working which if factory defaulted, it should. If and when he begins his set up, he can worry about the calibration, for now he's just trouble shooting. And thanks for the link.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	castle.JPG
Views:	217
Size:	75.4 KB
ID:	303060  
BlazinBones is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-30-2012, 03:47 AM   #6 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Feb 2012
Location: England
Default

look at this link Attached Files

https://www.helifreak.com/showthread...ghlight=bedlam
__________________
Trex 600 EFL Pro AR8000
Trex 450 Pro
Mini Titan 450 3D
Blade 450 3D & Blade MCP X
bedlam is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-30-2012, 06:40 AM   #7 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 97
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Nov 2011
Location: East Sussex, England
Default

Yeah i think the problem is more to do with actually getting the motor to disarm, have tried the help in the video starting at 30% and increasing but i get all the way and have no beeps. Im running the 3GX, would there be any issues in that that i need to address that could affect the ESC?

Im trying all sorts of ways of plugging it in and different set-ups but still unsuccessful...

Really frustrating, i don't want to have to purchase the castle link if i don't have to, surely its possible to get it going without this?

Thanks for your help already
__________________
Miniature Aircraft Furion 450/ Scorpion 2221-6
T-Rex 600EFL Pro 3GX

E-Flite Blade MCPX V2
Chrisss is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-30-2012, 08:23 AM   #8 (permalink)
 

Join Date: Oct 2011
Location: New Jerzey!!!
Default

Quote:
Originally Posted by Chrisss View Post
Yeah i think the problem is more to do with actually getting the motor to disarm, have tried the help in the video starting at 30% and increasing but i get all the way and have no beeps. Im running the 3GX, would there be any issues in that that i need to address that could affect the ESC?

Im trying all sorts of ways of plugging it in and different set-ups but still unsuccessful...

Really frustrating, i don't want to have to purchase the castle link if i don't have to, surely its possible to get it going without this?

Thanks for your help already
I'm sorry to hear your frustrations but I have been there and done that more than once and the only fix for me was a factory reset via Castle Link. This is nothing new with castle esc's, like I stated before, I been through it many times before and no matter what I did, I just couldn't get it going. The sad part is I never knew what caused it either. The castle link is a must (to run governor mode), so do yourself a favor and get it. It should solve all your problems and it will make changing settings a breeze.

Just for sakes, did you try calibrating the throttle? I've attached CC PDF that explains how to do it. Just make sure your Throttle endpoints are at 0 (UP and DOWN) before you power up the esc.
Attached Files
File Type: pdf Setup Fixed Endpoints.pdf (55.1 KB, 167 views)
BlazinBones is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-30-2012, 09:17 AM   #9 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,657
 

Join Date: Aug 2010
Location: Vancouver, WA
Default

Sounds like throttle is not calibrated. The throttle travel end points on my DX8 is 129 low and 100 high without any trim.

The 30% thing is the throttle curve setting if you are running governor mode. Do the throttle calibration first. This will get the ESC to arm when the throttle out put is 0.

Highly recommend the castle link if you plan to run governor mode. You also need the castle link to download the log.

Good luck

Cheater
__________________
HD750, TDR II, TDR, Logo 700, Logo 700 XXtreme, Logo 550SX V2, KDE motors on all helis
taoY is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-31-2012, 06:15 AM   #10 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 97
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Nov 2011
Location: East Sussex, England
Default

Hi Guys.

All fixed. I got Dave to have a play with it and it seems like the reason it wasn't arming or calibrating was because when i was going through the set-up i plugged in the battery on full throttle then did it, however when Dave tried it he plugged in the battery on mid-stick then opened to full and then did the throttle calibration.

Thanks for all your help, on with the rest of the flight set-up!
__________________
Miniature Aircraft Furion 450/ Scorpion 2221-6
T-Rex 600EFL Pro 3GX

E-Flite Blade MCPX V2
Chrisss is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-01-2012, 09:25 PM   #11 (permalink)
Registered Users
 
My HF Map location
Join Date: Jul 2007
Location: New Jersey
Default

As far as the Castle Link goes, If you just recently bought it check ALL the papers that came with it.
There should be a coupon for a free link adapter in there.
Mine came with one.
Should have it any day now.
HammerHead is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-02-2012, 04:44 PM   #12 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 97
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Nov 2011
Location: East Sussex, England
Default

Hi.

Just found that coupon in the package. That's cool! Do you happen to know how much it would cost to ship to the UK? I just read that it may be subject to import duties etc?
__________________
Miniature Aircraft Furion 450/ Scorpion 2221-6
T-Rex 600EFL Pro 3GX

E-Flite Blade MCPX V2
Chrisss is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-02-2012, 08:58 PM   #13 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 5,062
 
My HF Map location
Join Date: Apr 2011
Location: USA,KY,Rineyville
Default

you can goto kde's website and then to their performance page and download there setup file that they use for their 600
__________________
4 x Rush 750/stretched V-bar KDE 700XF-495 HV servos Greys reactor CC 160-HV
Trex 600EFL V2 V-Bar ds610 ds650 CC bec/pro Scorpion 130a HV KDE 600XF-530
450L KDE 1750 cc50 4xDS215MG k-bar
X-8 FPV Wing, TBS Discovery FPV, TBS Caipirinha FPV
satgod is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-28-2012, 04:45 PM   #14 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,052
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2011
Location: Houston, TX
Default

Out of curiosity what did you do exactly to resolve the issue? I just finished all of the 3GX setup and wanted to try and spin it up to look at blade tracking and no go. The engine beeps 3 times, I was in mid stick, went to full stick, then back down and it doesn't arm. I am on a DX8 with default travel.
__________________
Synergy Field Representative / Team Scorpion / Team FBL Rotors / Team OptiPower USA
Chris Wall is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-28-2012, 05:36 PM   #15 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,052
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2011
Location: Houston, TX
Default

Quote:
Originally Posted by cwall64 View Post
Out of curiosity what did you do exactly to resolve the issue? I just finished all of the 3GX setup and wanted to try and spin it up to look at blade tracking and no go. The engine beeps 3 times, I was in mid stick, went to full stick, then back down and it doesn't arm. I am on a DX8 with default travel.
Followed these instructions:
On both hi & low throttle bring the ATV closer to zero. Your default
setting will more than likely be 100 on hi & low so bring both settings in
to around 50. With the Tx on place the throttle at the hi position & plug
in your battery. You will hear the speed control initialize but you wont
get the final tone for the programming mode via the Tx. The indicator
light will also be flashing rapidly. Slowly increase your ATV out or back
closer to 100 pausing at each increment. When the controller sees full
throttle you will get the last initialization tone and if applicable, the red
indicator light will now have a slow steady flash, go 2 more points on
the ATV. Now move the throttle stick to low. *If the speed control
initializes at the setting you have disconnect the battery & move the
low ATV closer to zero. As in hi throttle we now want to slowly bring
the low ATV out or closer to 100 pausing briefly at each increment until
you hear the controller initialize then go 2 more points. The indicator
light, if applicable will flash a slow steady amber. At this your Castle
Controller now knows exactly where zero and full throttle is in
accordance with your Tx. output to the Rx.
__________________
Synergy Field Representative / Team Scorpion / Team FBL Rotors / Team OptiPower USA
Chris Wall is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-28-2012, 06:26 PM   #16 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 97
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Nov 2011
Location: East Sussex, England
Default

As far as i believe the instructions you have followed above are to calibrate the throttle and i don't think that is necessary to actually get the motor/ esc to arm. If it doesn't arm then you wont be able to calibrate it.

When you turn on everything and then plug in the batteries to esc do you get the initialization beep then 12 beeps for the cell count and then the initialization beeps again?

The second initialization beeps after the cell count should be a short tone that gets higher in pitch to signal the motor is armed. Try plugging in batteries to esc with throttle on high stick then bring to mid stick and see if you get any beeps and if not try do it again and slowly bring it all the way to low throttle.

Good luck.
__________________
Miniature Aircraft Furion 450/ Scorpion 2221-6
T-Rex 600EFL Pro 3GX

E-Flite Blade MCPX V2
Chrisss is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-28-2012, 06:33 PM   #17 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,052
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2011
Location: Houston, TX
Default

Thanks, yes I needed to get it past the 12 beeps to spin up and calibrating the throttle seemed to get me there...
__________________
Synergy Field Representative / Team Scorpion / Team FBL Rotors / Team OptiPower USA
Chris Wall is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-28-2012, 06:45 PM   #18 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 97
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Nov 2011
Location: East Sussex, England
Default

Have you had many flights with it now?
__________________
Miniature Aircraft Furion 450/ Scorpion 2221-6
T-Rex 600EFL Pro 3GX

E-Flite Blade MCPX V2
Chrisss is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-28-2012, 08:13 PM   #19 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,052
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2011
Location: Houston, TX
Default

Quote:
Originally Posted by Chrisss View Post
Have you had many flights with it now?
Actually that was the maiden spin-up to check blade tracking! The old pucker factor is pretty large with this heli! I need to find a nice large field to fly... I did get it nice and light on the skids, then thought to myself, "are you sure you adjusted everything correctly?"! Then I back off the throttle.
__________________
Synergy Field Representative / Team Scorpion / Team FBL Rotors / Team OptiPower USA
Chris Wall is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-29-2012, 09:29 AM   #20 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 97
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Nov 2011
Location: East Sussex, England
Default

Ah fair enough. Yeah you do need some space for this thing. You'll love it when you get it airborne. As long as you know you've checked everything then all you can do is try it...
__________________
Miniature Aircraft Furion 450/ Scorpion 2221-6
T-Rex 600EFL Pro 3GX

E-Flite Blade MCPX V2
Chrisss is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Reply




Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the HeliFreak forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your REAL and WORKING email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. Use a real email address or you will not be granted access to the site. Thank you.
Email Address:
Location
Where do you live? ie: Country, State, City or General Geographic Location please.
Name and Lastname
Enter name and last name here. (This information is not shown to the general public. Optional)
Helicopter #1
Enter Helicopter #1 type and equipment.
Insurance
Please select your insurance company (Optional)
Helicopter #2
Enter Helicopter #2 type and equipment.
Helicopter #3
Enter Helicopter #3 type and equipment.
Helicopter #4
Enter Helicopter #4 type and equipment.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




Copyright © Website Acquisitions Inc. All rights reserved.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
 

SEO by vBSEO 3.6.1