Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Helicopter Support > Blade Helicopters (eFlite) > 130X


130X Blade 130X Helicopters Information and Help


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-13-2012, 05:09 PM   #1
lovespicyfood
Registered Users
 

Join Date: Dec 2006
Location: Westlake Village, CA
Default Shudder from hell

Had one maiden flight this morning on my 130X and it was beautiful.

Came home tonight excited as I went to the lhs and got orange blades, green tail blades and a 4th lipo. Installed new blades, and white landing gear.

Get it outside, spool it up into a hover, go into idle up and it is shuddering like HECK! Almost falls out of the sky from the motion, usually around mid-stick.

Any ideas? . Main gear is seated, linkages seem tight. A and B gear mesh seem ok. I had shaved the A gear because it was uncomfortably close to the FET.
lovespicyfood is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2012, 05:11 PM   #2
Drivinfast247
Registered Users
 
Posts: 939
 

Join Date: Jun 2009
Location: Shelby Township, Michigan
Default

Unbalanced blades? Or blades to tight/loose?
Drivinfast247 is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2012, 05:13 PM   #3
pixeltim
Registered Users
 
Posts: 2,755
 

Join Date: Dec 2011
Location: Madison, WI
Default

Got both blades attached?
(kidding)
__________________
My aerial photos are at pixeltim.com

Phantom 2 Vision and assorted other egg-beaters.
pixeltim is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2012, 05:45 PM   #4
TTRAPTOR903D
Registered Users
 
Posts: 441
 

Join Date: Sep 2009
Location: Atlanta
Default

Had the same Green blades and took them off cause they suck!! tried to balance and everything. I put the bullets back on and its good to go !
__________________
700N DFC 3GX OS91HZR
700E DFC IKON KDE XF700-505 CCHV160
600E PRO 3GX 450 PRO 3GX KDE BLING
RAPTOR 90 3D OS91HZ 1ST HELICOPTER
TTRAPTOR903D is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2012, 05:48 PM   #5
ccnada
Registered Users
 
Posts: 1,191
 

Join Date: Jun 2009
Location: Temecula, Ca
Default

I put the included canopy gromits on the swash and shudder went away. Its alot thicker than whats on there.
__________________
X5-12s/Yep120/KDE600-530/FullSizeVbar/belt/550mm
180cfx-ServoSaverMod/TorqueTubeClutch/CarbonBlades, DX7se
My son Enzo - X5, 180cfx, DX7se
ccnada is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2012, 06:42 PM   #6
lovespicyfood
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Dec 2006
Location: Westlake Village, CA
Default

Thank you for the replies! Had the new blades loose as per the stock setup..

Weighed these orange blades and they are close according to my scale. Measured the stock bullets and they are about .5 grams heavier per blade. Put the bullets back on and it was a lot harder to replicate the shudder, but still possible (but not as strong of a shudder).

BUMMER! These colored blades work A LOT better on the MCPX. I will try the canopy grommet mod to see if it makes a difference.

I experienced similar shudders in my MCPX when the main gear was not seated fully, but the mg on the 130X seems fine...
lovespicyfood is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2012, 08:46 PM   #7
lovespicyfood
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Dec 2006
Location: Westlake Village, CA
Default

Quote:
Originally Posted by ccnada View Post
I put the included canopy gromits on the swash and shudder went away. Its alot thicker than whats on there.
THANK YOU THANK YOU THANK YOU!

I did the canopy grommet mod as suggested and it appears to have fixed my issue! YEAH, my 130X is flying well again!!!!!
lovespicyfood is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2012, 08:55 PM   #8
ccnada
Registered Users
 
Posts: 1,191
 

Join Date: Jun 2009
Location: Temecula, Ca
Default

Quote:
Originally Posted by lovespicyfood View Post
THANK YOU THANK YOU THANK YOU!

I did the canopy grommet mod as suggested and it appears to have fixed my issue! YEAH, my 130X is flying well again!!!!!
Glad I could help, my buddy helped me with that this morning! Also if you have ANY drift at a hover, tail or collective, use subtrim to correct. I have 12L aileron and 13L rudder. Now she hovers hands off.

I've always thought subtrim and FBL is a no, no, Really suprised it worked actually. Even after a rebind!
__________________
X5-12s/Yep120/KDE600-530/FullSizeVbar/belt/550mm
180cfx-ServoSaverMod/TorqueTubeClutch/CarbonBlades, DX7se
My son Enzo - X5, 180cfx, DX7se
ccnada is offline        Reply With Quote
Old 07-13-2012, 09:02 PM   #9
Merse
Registered Users
 
Posts: 553
 

Join Date: Dec 2011
Location: Kelowna Canada
Default

Quote:
Originally Posted by lovespicyfood View Post
THANK YOU THANK YOU THANK YOU!

I did the canopy grommet mod as suggested and it appears to have fixed my issue! YEAH, my 130X is flying well again!!!!!

mine was the same way. not it flys so amazing. it was the shudder from hell.
__________________
SAB Goblin 500 Quantum 4020-1200 CCEdge 100 Silverline VBAR
SAB Goblin 570 XNova 4025-560 YGE 90HV JR 8917HV Silverline VBAR
DX18. THERE IS NO SPOON
Merse is offline        Reply With Quote
Old 07-23-2012, 03:21 PM   #10
Iskareot
Registered Users
 
Posts: 1,794
 

Join Date: Apr 2012
Location: Indiana
Default

Quote:
Originally Posted by ccnada View Post
Glad I could help, my buddy helped me with that this morning! Also if you have ANY drift at a hover, tail or collective, use subtrim to correct. I have 12L aileron and 13L rudder. Now she hovers hands off.

I've always thought subtrim and FBL is a no, no, Really suprised it worked actually. Even after a rebind!

SO I had the issue.. read this and yeah.. but get this to my behold... I did not even HAVE ONE on the front servo at all even. In fact, it was just there.. no soft spacer at all.

I have not tried the normal blades yet but I will after doing this. So silly, In some ways I have to wonder if that is why they include them in the first place. You just never know.
__________________
Goblin 380/Mikado Logo 700/Vbar Vcontrol/Neo/RCHN #612 IRCHA#5289
Iskareot is offline        Reply With Quote
Reply




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Copyright © 2004-2016 by RCGroups.com, LLC except where otherwise indicated. The HeliFreak.com logo is a trademark of RCGroups.com, LLC.