Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > Flybarless Helicopter Systems > 3D Forum


3D Forum Discussions for 3D applications using CSM Cyclock, Helitronix Multi-mixer, Spartan AP2000i, Firmtronix Digimix-3.


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-14-2009, 08:59 PM   #61 (permalink)
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Apr 2005
Location: Gold Coast, Queensland, Australia
Default

Butters,

Since this was well over 1 year ago, I cannot remember his name but his title on his E-mail (which I don't seem to have saved) was Manager.

I think the best thing for you to do is to use the Contact area of HC's WebPages and E-mail them your questions. That's what I did back then.

Will PM you.

Cheers,
TomC
__________________
Blade nQX,mCPX-BL,450x,500x Bell 222(bd3sx),550x(bd3sx)
TT X50E, 10s, bd3sx
Ion-x, Actro 32-3, SS, 10:1, PJazz esc, 10s
Now also a FPV addict; Quads and Planes (soon to try heli's!)
TomC is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-14-2009, 09:02 PM   #62 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Jan 2008
Location: Monterey Park, CA
Default

Sorry its kinda off topic, but do you know why shipping is so expensive for regular serivce? It says $66 US for shipping and about $10 for packaging. How long did your unit take to arrive back at your house?

Here is the link:

http://www.dhl.de/de/paket/privatkun...nal/paket.html

Tracking number: 054803328452

Im not sure if its express or what.
butters149 is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-14-2009, 09:25 PM   #63 (permalink)
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Apr 2005
Location: Gold Coast, Queensland, Australia
Default

Quote:
Originally Posted by butters149 View Post
Sorry its kinda off topic, but do you know why shipping is so expensive for regular serivce? It says $66 US for shipping and about $10 for packaging. How long did your unit take to arrive back at your house?

Here is the link:

http://www.dhl.de/de/paket/privatkun...nal/paket.html

Tracking number: 054803328452

Im not sure if its express or what.
Mate, I got no idea why international shipping to Germany is so high. I know it cost me ~$50 to send a Hacker motor back to Germany a few years ago. The good news is that it's usually very fast (~4-7 days)!

Cheers,
TomC
__________________
Blade nQX,mCPX-BL,450x,500x Bell 222(bd3sx),550x(bd3sx)
TT X50E, 10s, bd3sx
Ion-x, Actro 32-3, SS, 10:1, PJazz esc, 10s
Now also a FPV addict; Quads and Planes (soon to try heli's!)
TomC is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-15-2009, 11:14 AM   #64 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Jan 2008
Location: Monterey Park, CA
Default

Tom,

How did you set your servos and swash level with the Rigid? What I did on the 3d version is to turn off Pos and HOR so the swash will not move. Not sure what mode I need to be in with the Rigid model. I also used the autotrim tab as subtrim to get the servo's arms to 90, what did you use?
butters149 is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-15-2009, 04:18 PM   #65 (permalink)
Registered Users
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Apr 2005
Location: Gold Coast, Queensland, Australia
Default

Butters,

My servos were already at 90 deg from a previous setup (without any Tx subtrims I might add) so I did not have to do much to get it level. I originally flew it in fader mode (no horiz/pos) and adjusted it to a level hover with Tx trims, then took these out with mechanical adjustments.

Later, when I flew it with horiz I again fine-tuned the level hover mechanically. I've never tried the Auto-trim function but I understand it works pretty good.

Sounds like your method should work ok. Just try to avoid using any Tx subtrims (except for rudder if you are using the internal tail gyro). If you do use the HC auto-subtrim tabs you probably should go through the setup process again if it looks like you are getting any CCPM interactions as you move the swash up/down.

Cheers,
TomC
__________________
Blade nQX,mCPX-BL,450x,500x Bell 222(bd3sx),550x(bd3sx)
TT X50E, 10s, bd3sx
Ion-x, Actro 32-3, SS, 10:1, PJazz esc, 10s
Now also a FPV addict; Quads and Planes (soon to try heli's!)
TomC is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 10-16-2009, 07:55 PM   #66 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 466
 
My HF Map location
Join Date: May 2007
Location: Somerset, UK
Default

Quote:
Originally Posted by rodjam View Post
PS. I have the Captron Belkin USB PC connection. But running Vista on the PC and it appears that there is no applicable driver.
And ideas?
The software does run on Vista 32 bit. You need a USB to Serial cable that uses the FTDI chipset. The Prolific version does NOT work with Vista.

Ian
Trooper is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-12-2010, 01:32 AM   #67 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,277
 
My HF Map location
Join Date: Nov 2009
Location: Lake Tahoe/Las Vegas
Default

I thought that I would give an update on my HC Rigid on my 700E. I tried to maiden it tonight and it cost me a set of blades. I am using a JR 9503 and had the pilot switch set up on the right side lever. I thought that I could adjust the gain until I found what I liked and then set it on a switch. This may have not been the right decision. I have attached my HC set up file for your consideration. Here is what I got flight wise before the crash. The initial spool up was very unsteady. It looked like the HC was having difficulty stabilizing it while still on the ground. I was in Position mode at the time. I brought the rpm down and reset the HC to Horizontal mode with 80% gain. I got it up in the air but the tail was drifting left and required continuous correction. The heli was not stable at all. I thought that I need to reduce the gain and I dropped it to about 65% and tried to take off again. This time it dipped to the right and I could not catch it quick enough. Split both blades. I want to like this unit and I think with time and programing it right I will but right now, I am ready to take it off and put my SK720 back on. I have attached my setup file and pics on the location of my components. I would appreciate any help. Thanks,
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	700E HC Rigid Receiver Connection Top.jpg
Views:	179
Size:	82.8 KB
ID:	167719   Click image for larger version

Name:	700E HC Rigid Receiver Connection.jpg
Views:	171
Size:	69.7 KB
ID:	167720   Click image for larger version

Name:	700E HC Rigid Sensor Mount.jpg
Views:	174
Size:	74.0 KB
ID:	167721  
Attached Files
File Type: zip 700E Setup 7-3-10.hcc.zip (1.5 KB, 143 views)
__________________
AMA #844172 DJI S1000 Lightbridge Zen for 5D, S900 LB Zen for BMPCC, DJI Phantom 2 Vision +, P2Z2 with Data Link, P2Z3 with LB DJI Forum Support
Tahoe Ed is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-12-2010, 04:39 AM   #68 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 539
 

Join Date: Nov 2007
Location: Breda , The Netherlands
Default

I could help you if I could open the attachment, but unfortunately, I am not able to open the file.
I have quite good experiences with HC rigid, which I installen on my Logo's and Mini titan FBL. If you could send the pic of your file, then I can tell you how to eliminate your stabilization problems
R.Lim is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-12-2010, 08:22 AM   #69 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,277
 
My HF Map location
Join Date: Nov 2009
Location: Lake Tahoe/Las Vegas
Default

I had to compress the file to have the HF server recognize it to post. I was able to convert the file to a text and save it as a pdf. I have attached it here. Thank you for looking at it.
Attached Files
File Type: pdf 700E Setup 7-3-10.pdf (12.3 KB, 211 views)
__________________
AMA #844172 DJI S1000 Lightbridge Zen for 5D, S900 LB Zen for BMPCC, DJI Phantom 2 Vision +, P2Z2 with Data Link, P2Z3 with LB DJI Forum Support
Tahoe Ed is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-17-2010, 06:34 PM   #70 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 466
 
My HF Map location
Join Date: May 2007
Location: Somerset, UK
Default

Although you can take off in Pos mode it is best not to as the CCD camera will not be locked in. 80% gain in Hor mode sounds a little high for a maiden flight, better to start at around 50% and increase it later.
Are you using the internal gyro? 65% gain on that may well be too high.
I think you possibly need to check out the rigid settings in Fader first.

I have loaded your settings into an .hcc viewer.

Ian
Attached Files
File Type: xls HCC Viewer v1.25.xls (495.5 KB, 185 views)
Trooper is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-19-2010, 09:02 AM   #71 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,277
 
My HF Map location
Join Date: Nov 2009
Location: Lake Tahoe/Las Vegas
Default

Thank you Ian. The HCC Viewer is a nice tool. The damage was a little greater than I thought. Bent the Elevator assembly horns on my 700E, again. It is proving to be a weak spot in the design for me. I ordered two so I have one if I do it again. I am going through and reseting everything including the mechanical and rereading the resources. What would you recommend for the tail gain as a starting point?
__________________
AMA #844172 DJI S1000 Lightbridge Zen for 5D, S900 LB Zen for BMPCC, DJI Phantom 2 Vision +, P2Z2 with Data Link, P2Z3 with LB DJI Forum Support
Tahoe Ed is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-19-2010, 03:41 PM   #72 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 466
 
My HF Map location
Join Date: May 2007
Location: Somerset, UK
Default

I fly a 450 and found that the gain had to be around 20% for HH. This sounds low but you have to remember that there is also 20% set in the software. I would set it for about 30% as I believe the larger helis need a higher setting.
If you have v2.0 of the software there is a load more help about setting up Rigid mode than earlier versions.
Stick with it, once you get it set up I'm sure you'll find it great.

Ian
Trooper is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-19-2010, 09:37 PM   #73 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,277
 
My HF Map location
Join Date: Nov 2009
Location: Lake Tahoe/Las Vegas
Default

I checked and I have v2.0. As soon as I have completed the reset up I will forward you a copy of my files to take a look at. There are some significant changes that I need to have some more experienced eyes take a look at before I risk another set of blades. Thanks again for your help.
__________________
AMA #844172 DJI S1000 Lightbridge Zen for 5D, S900 LB Zen for BMPCC, DJI Phantom 2 Vision +, P2Z2 with Data Link, P2Z3 with LB DJI Forum Support
Tahoe Ed is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-19-2010, 11:45 PM   #74 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,277
 
My HF Map location
Join Date: Nov 2009
Location: Lake Tahoe/Las Vegas
Default

Here are my set up files for my HC Rigid on my 700E. I set the collective at +/- 11 and the
Ail and Elev at +/- 10. Please take a look and let me know what you think. I am planning to fly as soon as the wind dies down. Rigid is set on Fader and I am using the right lever on my 9503 for the pilot adjust. I have the ATV set to 50 +/-. I am not sure if I should increase the travel on this channel. I have the auto trim switch set on the gear channel and the gyro set to a gain of 30. The ultimate goal is to set the Rigid mode to Fixed.
Attached Files
File Type: zip 700E Setup 7-19-10.hcc.zip (1.4 KB, 164 views)
File Type: xls HCC Viewer v1.25.xls (483.5 KB, 185 views)
__________________
AMA #844172 DJI S1000 Lightbridge Zen for 5D, S900 LB Zen for BMPCC, DJI Phantom 2 Vision +, P2Z2 with Data Link, P2Z3 with LB DJI Forum Support
Tahoe Ed is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-20-2010, 02:06 AM   #75 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 466
 
My HF Map location
Join Date: May 2007
Location: Somerset, UK
Default

Just had a look at your settings.
I see you have Autotrim selected now. Whilst you are checking out the Gyro gain settings you may want to be able to adjust it from your Tx.
You can use AT on the bench, make sure heli is level, monitor software and raise collective until the Inhibit is removed on the Diagnose tab, then activate AT. On the RC&Trim tab you will see the Internal AT settings have changed. This will give you an idea of how good your mechanical setup is.
As you have the Rigid gain on a slider I would set the ATV back to 100% for the Pilot channel.
I think you need to get the FBL setup before you worry about stabilisation modes.

Ian
Trooper is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-20-2010, 09:11 AM   #76 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,277
 
My HF Map location
Join Date: Nov 2009
Location: Lake Tahoe/Las Vegas
Default

I ran the autotrim from the bench and here are the settings that I got. Ail is at -4, Elev is at 2 and the Tail is at -64!. Close to the limit of AT. When I am in Rate mode the tail appears to be set up mechanically fine. Approximately 4 degrees of torque correction at neutral trim. It appears that this is the last hurdle before my next flight. Any suggestions to get this number down? I also reset the ATV on the pilot channel slider to 100%. Getting closer.
__________________
AMA #844172 DJI S1000 Lightbridge Zen for 5D, S900 LB Zen for BMPCC, DJI Phantom 2 Vision +, P2Z2 with Data Link, P2Z3 with LB DJI Forum Support
Tahoe Ed is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-20-2010, 04:09 PM   #77 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 466
 
My HF Map location
Join Date: May 2007
Location: Somerset, UK
Default

Those settings look OK. I think using the internal gyro always seems to give a high value for Tail. Mine is currently 64 and I have tried to get it lower but always seem to end up around about that value. I use AT all the time when I fly so I no longer worry about it.
Follow the Tail Rotor trim on Page 30 of the manual.
When you do your first flight have HC Off. You need to get the Rigid settings to your likeing before you use the stabilisation modes.
Best of luck and let us know how you get on.

Ian
Trooper is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-20-2010, 11:01 PM   #78 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,277
 
My HF Map location
Join Date: Nov 2009
Location: Lake Tahoe/Las Vegas
Default

Shall do. Thanks for all the help.
__________________
AMA #844172 DJI S1000 Lightbridge Zen for 5D, S900 LB Zen for BMPCC, DJI Phantom 2 Vision +, P2Z2 with Data Link, P2Z3 with LB DJI Forum Support
Tahoe Ed is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-23-2010, 11:51 PM   #79 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,277
 
My HF Map location
Join Date: Nov 2009
Location: Lake Tahoe/Las Vegas
Default

Here is my install on my 700E. Talk about a maze of wires! I was having a difficult time setting up the tail and after some discussion with Tom, I decided to get an external gyro. I chose the GY520 both by reputation and size. Note that it fits well on top of the HC RC Module. The mounting is per the manual for large electrics, 2mm, plate, 2mm, gyro. All I need to do is to complete the set up of the gyro and she is ready to fly. I want to thank both Tom C and Trooper for their help. I am sure when I get to the finer points on tuning the HC I will rely on you again.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	GY 520 on 700E Top.jpg
Views:	192
Size:	83.3 KB
ID:	169872   Click image for larger version

Name:	GY 520 on 700E Rt Side.jpg
Views:	164
Size:	57.8 KB
ID:	169873   Click image for larger version

Name:	GY 520 on 700E Lft Side.jpg
Views:	178
Size:	67.0 KB
ID:	169874  
__________________
AMA #844172 DJI S1000 Lightbridge Zen for 5D, S900 LB Zen for BMPCC, DJI Phantom 2 Vision +, P2Z2 with Data Link, P2Z3 with LB DJI Forum Support
Tahoe Ed is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-24-2010, 04:44 AM   #80 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 466
 
My HF Map location
Join Date: May 2007
Location: Somerset, UK
Default

The internal gyro can be a bit of a problem to get set just right. It seems to work for some and not for others.
Good to see you are making progress though.

Ian
Trooper is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Reply




Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the HeliFreak forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your REAL and WORKING email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. Use a real email address or you will not be granted access to the site. Thank you.
Email Address:
Location
Where do you live? ie: Country, State, City or General Geographic Location please.
Name and Lastname
Enter name and last name here. (This information is not shown to the general public. Optional)
Helicopter #1
Enter Helicopter #1 type and equipment.
Helicopter #2
Enter Helicopter #2 type and equipment.
Helicopter #3
Enter Helicopter #3 type and equipment.
Helicopter #4
Enter Helicopter #4 type and equipment.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




Copyright © Website Acquisitions Inc. All rights reserved.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

SEO by vBSEO 3.6.1