Fun, Learning, Friendship and Mutual Respect START  HERE


Unregistered
Go Back   HeliFreak > R/C Electronics Support > Mikado V-BAR Control


Mikado V-BAR Control Mikado V-Stabi/V-BAR Control Flybarless System Software and Hardware Support


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-13-2017, 10:43 PM   #1 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 8,084
 

Join Date: Jun 2009
Location: Edmonton, Alberta, Canada
Default Setup for other Heli ? 500 or 600 for a 550 ?

I am fairly new to the VControl. I am going to setup my Diabolo 550 (550mm blades). Do I start with the 500 heli setup program ?
__________________
Diabolo 700 BE, 600, Synergy-696, E5SS, Logo 600, 200, Goblin Raw 700, VCT, VBar, Egodrift, Scorpion, Kontronik, MKS, XPert, KST

Last edited by Freeskiken; 02-14-2017 at 07:15 AM..
Freeskiken is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-14-2017, 06:18 AM   #2 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 1,210
 

Join Date: Nov 2007
Default

I setup my Goblin 570 under Other 600..
__________________
OptiFuel TEAM PILOT
busterboy is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-14-2017, 07:17 AM   #3 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 8,084
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jun 2009
Location: Edmonton, Alberta, Canada
Default

Thank you. That's what I am not sure about for a 550 do you use 500 or 600 ?
__________________
Diabolo 700 BE, 600, Synergy-696, E5SS, Logo 600, 200, Goblin Raw 700, VCT, VBar, Egodrift, Scorpion, Kontronik, MKS, XPert, KST
Freeskiken is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-14-2017, 10:07 AM   #4 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 5,884
 
My HF Map location
Join Date: Jun 2005
Default

Never set up a 550 on vcontrol. But, I've flown plenty. My feeling is they are closer to a 600 feel than a 500 feel. So I'd start with 600 setup if it were mine to do. I redid my 600se once from the 600 preset by accident and honestly couldn't tell the difference in the air. I think once you go through the tweak guide you'll dial it in perfectly either way.
__________________
˙ʇı ʞɐǝɹq 'ǝʞoɹq ʇ,uıɐ ʇı ɟı
cudaboy_71 is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-14-2017, 02:23 PM   #5 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Sep 2012
Location: Connecticut
Default

I think if it was me I would compare the data then make the call. Here is some basics for align helis.

500 935mm
Main blade 470mm
Tail blade 78mm
Weight 1450g

550 1163mm
main blade 550
tail blade 90mm
weight 2590

600 1160mm
main blade 600mm
tail blade 95mm
weight 2900

http://www.aligntrexstore.com/T-REX-...7X_p_4773.html

http://www.aligntrexstore.com/T-REX-...X-_p_4587.html

http://www.aligntrexstore.com/-T-REX...4A_p_4365.html
Shawn550 is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-14-2017, 02:37 PM   #6 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 613
 

Join Date: Apr 2013
Default

I setup my Diabolo 550 using the 500 on the VBC. I only needed to adjust the tail gain on the maiden, the rest was spot on
__________________
Henseleit TDR2 - TDF - TDSF - Glogo - L690sx - Strike 7 - Agile 7.2 Gasser - KDS A7
3DME Alloy Vtouch Design Team
www.inverteddownunder.podbean.com
Ozzy Mozzy is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-14-2017, 03:35 PM   #7 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Sep 2012
Location: Connecticut
Default

Not sure of your setup...

Diablo 550 1060mm
Blades 550mm
Tail 80mm
Weight 2100 grams

http://minicopter.de/en/diabolo550

Last edited by Shawn550; 02-17-2017 at 07:45 AM..
Shawn550 is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-16-2017, 08:10 PM   #8 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 8,084
Thread Starter Thread Starter
 

Join Date: Jun 2009
Location: Edmonton, Alberta, Canada
Default

Quote:
Originally Posted by Ozzy Mozzy View Post
I setup my Diabolo 550 using the 500 on the VBC. I only needed to adjust the tail gain on the maiden, the rest was spot on
I asked the same question on Vstabi.info and the answer was to start with the 500 setup. And change the heli size value a few points "in between" ;-)
__________________
Diabolo 700 BE, 600, Synergy-696, E5SS, Logo 600, 200, Goblin Raw 700, VCT, VBar, Egodrift, Scorpion, Kontronik, MKS, XPert, KST
Freeskiken is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-17-2017, 12:41 AM   #9 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 4,658
 

Join Date: Jul 2007
Default

Good to know this.
__________________
- Michalis |OXY Heli|XNova Motors|
...let the flying be second nature!
acidla is online now        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-17-2017, 07:38 AM   #10 (permalink)
Registered Users
 

Join Date: Sep 2012
Location: Connecticut
Default

I think that may make sense as the diabblo tail blades are 80mm and the align 500 tail blades are 78mm.
Shawn550 is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-17-2017, 07:42 AM   #11 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 4,658
 

Join Date: Jul 2007
Default

You can use 85mm as well, which i will install on my setup.
__________________
- Michalis |OXY Heli|XNova Motors|
...let the flying be second nature!
acidla is online now        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-27-2021, 01:45 PM   #12 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 7,955
 
My HF Map location
Join Date: Dec 2010
Location: Goodview,MN.
Default

Heli size value in between???
__________________
DIABOLO 550, DIABOLO 800 (ORDERED)
SAB: KRAKEN
VCONTROL*NEO*TRIBUNUS*MKS*TORQ*VTX*DPL8 W/BUMP CONTROL*MEANWELL
Corvette & Copter Guy is online now        Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-27-2021, 07:44 PM   #13 (permalink)
Registered Users
 
Posts: 11,577
 
My HF Map location
Join Date: Sep 2007
Default

Quote:
Originally Posted by Corvette & Copter Guy View Post
Heli size value in between???
Heli size selection is not that critical to get it exactly as it merely is a function to let the control loops have a starting point for mass distribution. Normally use the size value closest to your helicopter size and all will work perfectly.
__________________
Gaui R5, Henseleit TDR, TDR2, TDF, TDS, TDSF
Kontronik, Scorpion ESC, iChargers, VBar,
VControl
Old hand at Planks
Vinger is offline        Reply With Quote Quick reply to this message
Reply




Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the HeliFreak forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your REAL and WORKING email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself. Use a real email address or you will not be granted access to the site. Thank you.
Email Address:
Location
Where do you live? ie: Country, State, City or General Geographic Location please.
Name and Lastname
Enter name and last name here. (This information is not shown to the general public. Optional)
Helicopter #1
Enter Helicopter #1 type and equipment.
Helicopter #2
Enter Helicopter #2 type and equipment.
Helicopter #3
Enter Helicopter #3 type and equipment.
Helicopter #4
Enter Helicopter #4 type and equipment.

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




Copyright © Website Acquisitions Inc. All rights reserved.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.

SEO by vBSEO 3.6.1